ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγος» από Μοσκοβισί στην κυβέρνηση: Ελάφρυνση χρέους από το 2018 και βλέπουμε…

«Πάγος» από Μοσκοβισί στην κυβέρνηση: Ελάφρυνση χρέους από το 2018 και βλέπουμε…

Για μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου μεταθέτουν οι δανειστές την απομείωση χρέους και όπως φαίνεται ως τότε η συζήτηση μάλλον δεν θα επανέλθει στο τραπέζι.

«ΔΙΑΛΥΕΙ» ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν κ. Πιέρ Μοσκοβισί συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς και την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου για να ξανασυζητηθεί το θέμα του χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε μεταξύ άλλων στην απάντησή του: «Το Eurogroup προτίθεται να εφαρμόσει πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης».

«Τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν εάν από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος (δηλαδή το καλοκαίρι του 2018), προκύπτει ότι είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και την Ευρωομάδα», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Απαντώντας στο ερώτημα του Νίκου Χουντή αν θα ακολουθήσει και 4ο Μνημόνιο μετά το φθινόπωρο του 2018, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε με …ήξεις αφήξεις λέγοντας ότι «Θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ», η παράγραφος 3 του οποίου αναφέρει: «Εάν εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ - να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής».

Ο κ. Μοσκοβισί μάλιστα απάντησε και με ευχολόγια για το χρέος, λέγοντας ότι «η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του ΕΜΣ και η εκπλήρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Σχετικές ειδήσεις