ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη μεθόδων ενεργειακής αξιοποίησης στο Δήμο Πειραιά

Ανάπτυξη μεθόδων ενεργειακής αξιοποίησης στο Δήμο Πειραιά
Την προμελέτη για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, παρουσίασε χθες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Την προμελέτη για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, παρουσίασε χθες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ομάδα εργασίας του Δήμου Πειραιά, υπό τον Γενικό Γραμματέα κ. Στ. Διαμαντίδη.

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα της δουλειάς της ομάδας εργασίας, η οποία περιλαμβάνει: τη συλλογή, την μεταφορά, την ανάκτηση υλικών, την ανάκτηση ενέργειας, την επεξεργασία, την τελική διάθεση, τις δυνατότητες και την προοπτική για την ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων :

«Θέλω να συγχαρώ τα μέλη της Επιτροπής γι αυτήν την προσπάθεια. Σε άλλες εποχές, άλλοι δήμοι θα είχαν χρυσοπληρώσει αυτό το πόνημα, αυτή την προμελέτη. Εδώ έγινε καθ υπέρβαση των όποιων υποχρεώσεων τους και έγινε με πάθος από αγάπη προς τον Πειραιά.

Μας δείχνει το δρόμο ότι μπορούμε. Μπορούμε αξιοποιώντας την περιουσία μας και την επιστημονική γνώση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο δημοπρατούμε ή ξεκινάμε. Θέλει και νομοθετικό πλαίσιο και συζήτηση με την κυβέρνηση.

Εμείς αυτό που σκεφτόμαστε είναι να δώσουμε λύση στον Πειραιά που δεν θα είναι λύση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά για τις επόμενες γενιές.
…Να λύσουμε το πρόβλημα επενδυτικά και για τις επόμενες γενιές. Όχι για τους εργολάβους, αλλά για τον Πειραιά.

Μπορούμε να απαλλαγούμε και από τα σκουπίδια και να παράγουμε ενέργεια σε μια εποχή που τόσο κρίσιμη είναι και για την πατρίδα μας και για την Ευρώπη.
Θα δίνει στον Πειραιά, θα δίνει τη δυνατότητα και στους όμορους δήμους και ακόμη πιο μακριά. Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Λέμε όχι στο τέλμα, όχι στη στασιμότητα.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Στ. Διαμαντίδης, κατά την εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη της ενεργειακής αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων.

«Όλη η Ευρώπη έχει αναπτύξει μεθόδους ενεργειακής αξιοποίησης. Σε δύσκολους καιρούς η ενεργειακή αξιοποίηση είναι πάρα πολύ σημαντική.

Στην πατρίδα μας αυτό δεν το έχουμε ακουμπήσει ακόμη. Τα θάβουμε όλα μαζί οργανικά, τοξικά, ανακυκλώσιμα στους ΧΥΤΑ, οι οποίοι πάνε να σκάσουν.

Εάν ο Δήμος Πειραιά π.χ. είχε ένα σύστημα περισυλλογής συγκροτημένο, ώστε να μαζεύει τα λάδια από τα καταστήματα τα εστιατόρια, τα fast founds, κτλ.
Αυτό το σύστημα θα απασχολούσε κάποιους εργαζόμενους.

Θα μπορούσαμε στο Σχιστό να κάνουμε μια μονάδα που τα τηγανόλαδα αυτά θα γίνονταν βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς και θα κινούσαν το στόλο των απορριμματοφόρων του Δήμου.

Το κόστος ανά λίτρο μπορεί να ήταν ίδιο με το κόστος του πετρελαίου, όπως το αγοράζουμε από το διυλιστήριο. Όμως αυτό το κόστος θα το είχαμε δώσει στην ντόπια αγορά. Θα είχαμε δώσει εργασία σε 30 εργαζόμενους και θα είχαμε κόψει από εκροή του κρατικού πόρου, τα χρήματα που θα αγοράζαμε για το πετρέλαιο, για να το διυλίσουμε. Αυτό το τηγανόλαδο είναι αειφόρο, ανανεώσιμο. Δηλαδή, παράγεται και σήμερα και αύριο, παράγεται συνέχεια, ενώ το πετρέλαιο εισάγεται.

Έχει και οικονομική διάσταση αυτό και την ανεργία μειώνει και την πατρίδα βοηθάει να μην εξαγάγει πολύτιμο συνάλλαγμα.

Επιπλέον, έχει και περιβαλλοντική διάσταση, γιατί οι περισσότεροι τα τηγανόλαδα τα ρίχνουν στις αποχετεύσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούν εμφρακτικές τάσεις στους αγωγούς.»

Στη χθεσινή παρουσίαση έγινε ειδική αναφορά στους τρόπους υλοποίησης για το Δήμο Πειραιά, τονίζοντας ότι, το ζητούμενο είναι να μπορούν οι Δήμοι εκτός από τη συλλογική μεταφορά να έχουν αρμοδιότητα και για επεξεργασία και αξιοποίηση των αποβλήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο Δήμο Πειραιά η ποσότητα των απορριμμάτων είναι περίπου 90.000 τόνοι το χρόνο, εκ των οποίων οι 76.000 τόνοι είναι σύμμεικτα απορρίμματα.