ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ προς Τσακαλώτο: Τελειώστε άμεσα με την τρίτη αξιολόγηση

Λαγκάρντ προς Τσακαλώτο: Τελειώστε άμεσα με την τρίτη αξιολόγηση

«Χαστούκι» προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη διαρκή θριαμβολογία της για το «θετικό μομέντουμ της οικονομίας» συνιστά η ιδιαίτερα αυστηρή εντολή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Κριστίν Λαγκάρντ, προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για επίσπευση όλων των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ώστε να κλείσει άμεσα και γρήγορα ητρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αν και το ραντεβού Λαγκάρντ – Τσακαλώτου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον έγινε σε θετικό κλίμα, η επικεφαλής του Ταμείου επέμεινε στην πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, ώστε να «κλειδώσει» αξιολόγηση έως τα τέλη του 2017 και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση και διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τον Φεβρουάριο του 2018, με δεδομένη την περαίωση της τρίτης αξιολόγησης.

Κατά πληροφορίες, πάντα, ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται πως επισήμανε στην κυρία Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές με ή χωρίς το ΔΝΤ, ενώ το ίδιο επανέλαβε και σε πολλούς ακόμη συνομιλητές του κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στην επικεφαλής του Ταμείου το μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για περισσότερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά τη στάση που θα ακολουθήσει στο εξής ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ιδιαίτερα ότι θα πέσουν έξω οι προβλέψεις όσων βλέπουν την ελληνική οικονομία να μένει εκτός στόχου το 2018 αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμώντας πως αυτό θα είναι της τάξης του 3,57%.

Επιστρέφουν οι Θεσμοί στις 23/10

Με αρκετά γεμάτες «βαλίτσες» αναμένεται η επάνοδος των Θεσμών στην Αθήνα, στις 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στις αξιώσεις του ΔΝΤ, το οποίο, αν και δεν αξιώνει νέα μέτρα για το 2018, εντούτοις απαιτεί σκληρές «μεταρρυθμίσεις», οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς αυτής.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απαιτήσεις του Ταμείου αποκρυσταλλώνονται σε επτά θεματικές:

  1. Αγορά εργασίας: Το Ταμείο ζητά περικοπή των συνδικαλιστικών προνομίων και αναβολή της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί.
  2. Δημόσιο: Εδώ υπάρχει η σαφής απαίτηση της Ουάσινγκτον για την αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για την περαιτέρω περικοπή του αριθμού των συμβασιούχων, που βρίσκονται πολύ πάνω από τον αριθμό – στόχο των 70.000 ατόμων.
  3. Συντάξεις: Αξιώνεται ο επανυπολογισμός τους με γνώμονα το νόμο Κατρούγκαλου, με το ΔΝΤ να ζητά αναλυτικά στοιχεία για το οικονομικό μέλλον του ΕΦΚΑ και να δίνει έμφαση στη διαδικασία ενοποίησης εισφορών και παροχών.
  4. Κοινωνική πολιτική: Το ΔΝΤ απαιτεί αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, εκτός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
  5. Τράπεζες: Παρά τη συμφωνία με την ΕΚΤ σχετικά με τον επανέλεγχο των τραπεζών, θα θέσει τους όρους και για τα τεστ κοπώσεως που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο. Στόχος θα είναι ο έλεγχος συγκεκριμένων τμημάτων του ενεργητικού τους -που έχει δεχθεί και η ΕΚΤ- να είναι όσο το δυνατό πιο εκτεταμένος.
  6. «Κόκκινα» δάνεια: Θα ζητήσει επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θέση του Ταμείου είναι ότι το βάρος θα πρέπει να πέσει στη μεγάλη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πωλήσεων σε Distress Funds.
  7. Αγορά: Εκτός από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις αδειοδοτήσεις, θα ζητήσει άμεσα το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού αλλά και νέο έλεγχο για να διαπιστωθούν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις ώστε να ανοίξουν περισσότερα επαγγέλματα.

Σχετικές ειδήσεις