ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές: Με ρυθμό χελώνας εκδίδονται οι νέες συντάξεις

Επικουρικές: Με ρυθμό χελώνας εκδίδονται οι νέες συντάξεις

Με ρυθμό χελώνας εκδίδονται οι νέες επικουρικές συντάξεις, οι οποίες, εκτός από τη μεγάλη αναμονή, «τιμωρούν» και με μικρότερα ποσά τους δικαιούχους.

«Tιμωρούν» και με μικρότερα ποσά τους δικαιούχους

Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί το λογισμικό για τον υπολογισμό των επικουρικών του πρώην ΙΚΑ, που είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία συνταξιούχων. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές ανέρχονται σε περίπου 100.000 με κόστος 285 εκατ. ευρώ.

Στόχος του Ταμείου είναι ο ρυθμός έκδοσης να κυμανθεί στις 8.000-8.500 συντάξεις τον μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019 η επεξεργασία όλων των εκκρεμών αιτήσεων.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο δεν έχει τη δυνατότητα , τη δομή και το ανθρώπινο δυναμικό για να εκδίδει 8.000 συντάξεις τον μήνα.

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν μειωθεί στο 1/3 σε σχέση με το παρελθόν. Αλλιώς οι εκκρεμείς αιτήσεις θα ήταν διπλάσιες.

Η μείωση των νέων αιτήσεων μόλις σε μία χρονιά, από το 2016 στο 2017, φτάνει στο 27%, αποδεικνύοντας ότι ο νόμος Κατρούγκαλου σε συνδυασμό με τα νέα όρια ηλικίας που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο του 2015 έχουν φρενάρει την «έξοδο» από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σχετικές ειδήσεις