Ε.Ε: Δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης για την Ιταλία

Ε.Ε: Δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης για την Ιταλία

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι η ευρωζώνη δεν έχει κανένα σχέδιο για την χρηματοοικονομική στήριξη ή «διάσωση» της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι τα κόστη δανεισμού της χώρας αυξήθηκαν ραγδαία, σε επίπεδο που οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το χρέος της δεν είναι πλέον βιώσιμο.

«Οικονομική βοήθεια δεν προβλέπεται», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζεται καν η περίπτωση να δοθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή στη Ρώμη.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) θα μπορεί να παρέχει τέτοιες προληπτικές διαθέσιμες πιστώσεις σε χώρες οι οποίες δεν είναι σε θέση να δανείζονται από τις αγορές μόλις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν στις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες της μόχλευσής του, περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Το EFSF αναμένεται να είναι τότε σε θέση να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή και στην δευτερογενή ομολόγων, χρησιμοποιώντας διάφορους μηχανισμούς που θα τετραπλασιάσουν ως πενταπλασιάσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά του σήμερα, που ανέρχονται σε περίπου 250 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr