ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Το IBAN και τα άλλα σημεία - «παγίδες» στην αίτηση

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Το IBAN και τα άλλα σημεία - «παγίδες» στην αίτηση

Κοινωνικό μέρισμα: Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα 2018.

Προβλήματα παρουσιάζονται κατά διαστήματα στην πλατφόρμα για το Κοινωνικό Μέρισμα 2018 καθώς το www.koinonikomerisma.gr κατά διαστήματα και σε αρκετά στάδια της αίτησης «πέφτει».

Το μέρισμα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 14 Δεκεμβρίου.

Το φετινό μέρισμα αναμένεται να δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ιστοσελίδα www.koinoikomerisma.gr όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι. Ωστόσο, το κριτήριο των καταθέσεων βγάζει εκτός πολλούς φορολογουμένους που μπορεί να έχουν μικρά εισοδήματα φέτος αλλά τελικά δεν θα το λάβουν.

Η μεγάλη «παγίδα» που πρέπει να προσέξετε

Αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή είναι τα στοιχεία για τη διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού και οι αιτούμενοι θα βλέπουν προειδοποιητικό μήνυμα αν τα στοιχεία δεν διασταυρώνονται.

Όμως αυτό που πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν αίτηση είναι ότι στον Οδηγό των 6 βημάτων, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως: «Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός ΙΒΑΝ ο οποίος δεν ανήκει στο δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το ΙΒΑΝ. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του ΙΒΑΝ».

Συγκεκριμένα, με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σας και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί επίσης να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμη και αν πληροίτε τα κριτήρια.

«Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κτλ), εάν υπάρχει, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό σας. Τα οικονομικά/περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

Σας συνιστούμε να μην παραλείψετε να δηλώσετε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς στέλνονται ειδοποιήσεις σε περίπτωση προβλημάτων και αποτυχίας πληρωμής του μερίσματος στο λογαριασμό σας τονίζεται στον οδηγό.

Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχουν φιλοξενούμενα μέλη στο νοικοκυριό

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την επεξεργασία των δεδομένων τους.

Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον δικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα - koinonikomerisma.gr: Κάντε αίτηση ΕΔΩ με ένα κλικ

Ρόδος: «Είσαι ψεύτης» - Ένταση στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση των κατηγορουμένων