ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Τέλος ο νόμος Κατσέλη - Πού «κλείδωσε» το όριο προστασίας της α' κατοικίας

Κόκκινα δάνεια: Τέλος ο νόμος Κατσέλη - Πού «κλείδωσε» το όριο προστασίας της α' κατοικίας
Συμβιβασμός στις 120-140 χιλιάδες ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας
pixabay

Αντίστροφη μέτρηση - Στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Τα πάνω-κάτω έρχονται στα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μόλις 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να «σωθούν» από το νέο σχέδιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές. Με το αρχικό σενάριο θα καλύπτονταν σχεδόν το σύνολο των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Για περισσότερες από δύο ώρες, Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Λιάκος από την μία πλευρά υπό τις οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα και οι Καραμούζης , Ψάλτης, Μυλώνας, Μεγάλου από την άλλη, συζητούσαν για τις επικείμενες αλλαγές. «Υπήρξε σύγκλιση» ανέφεραν τραπεζικές πηγές ενώ κυβερνητικό στέλεχος έλεγε «είμαστε σε καλό σημείο».

Η πρόταση της κυβέρνησης για το όριο προστασίας της α' κατοικίας δεν βρήκε ανταπόκριση, αφού δεν έπεισε τους δανειστές. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προωθούσε λύση με το όριο να «παίζει» μεταξύ 150.000 - 200.000 ευρώ. Αυτή η λύση δεν έγινε δεκτή από τους τραπεζίτες που ζητούν το όριο να περιοριστεί κάτω από τις 100.000. Η λύση ωστόσο που φαίνεται να προκρίνεται είναι η προστασία της α' κατοικίας να ξεκινά από τις 120.000 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι θεσμοί δεν επιθυμούν παράταση του Νόμου Κατσέλη, και έτσι από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσει» και ο μηχανισμός (ένας νέος νόμος) που θα τόν αντικαταστήσει.

Η βασική πρόταση που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης προβλέπει ότι:

- Η αντικειμενική αξία για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στα 120.000 ευρώ και το εισόδημα των δικαιούχων έως τα 20.000 ευρώ. Εκτός από τα στεγαστικά, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

-Το «κούρεμα», η επιμήκυνση και η ρύθμιση (μείωση επιτοκίου) του δανείου θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που είναι σε ισχύ.

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις ή, τουλάχιστον, μεγάλη πρόοδος, καθώς και η αίσθηση που απεκόμισαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να τελειώνει το θέμα και δεν επιθυμεί ρήξη με την ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΑ Φεβρουαρίου 2019: Πότε θα πληρωθεί - Ποιοι δικαιούχοι αποκλείστηκαν

Eπίδομα στέγασης 2019: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι - Κριτήρια και προϋποθέσεις