ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό την εποπτεία της Ε.Ε βρίκονται οι οίκοι αξιολόγησης

Υπό την εποπτεία της Ε.Ε βρίκονται οι οίκοι αξιολόγησης

Έρευνες σχετικά με τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και ειδικότερα των πρακτικών αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων έχει ξεκινήσει η Ε.Ε .


Στελέχη της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών έχουν αρχίσει επισκέψεις στα γραφεία των τριών μεγάλων οίκων, της S&P, της Fitch, και της Moody’s όπως μεταδίδει το Reuters .

«Θα δημοσιεύσουμε έκθεση για τα αποτελέσματα των πρώτων επιτόπιων ερευνών των οίκων αξιολόγησης» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ESMA την Τρίτη, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να εκδοθεί πριν από τον Απρίλιο.

«Οι επιθεωρητές μας εξετάζουν πως οι οίκοι αξιολόγησης διεξάγουν τις έρευνες τους και καταλήγουν στις αξιολογήσεις. Αν τύχει να βρούμε σφάλματα, η ESMA έχει την ισχύ να επιβάλει πρόστιμα στους οίκους αξιολόγησης, να διακόψει τις αξιολογήσεις ως και να αφαιρέσει τις άδειες λειτουργίας» πρόσθεσε ακόμη.

Συγκεκριμένα η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε φέρει το δικαίωμα να ζητήσει από τους οίκους αξιολόγησης την τεκμηρίωση των αξιολογικών τους πράξεων, όπως η υποβάθμιση μιας χώρας.

Σε περίπτωση που η ESMA εντοπίσει κάποια παρασπονδία είναι σε θέση να επιβάλει ποινές στους οίκους αξιολόγησης.

«Πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν μια εύλογη διαδικασία αξιολόγησης, όπως η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων, όπως και η ύπαρξη κατάλληλων εσωτερικών κανόνων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ESMA.