ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρτίδα πόκερ ΥΠΟΙΚ - Τραπεζών για ένα καλό επιτόκιο

Παρτίδα πόκερ ΥΠΟΙΚ - Τραπεζών για ένα καλό επιτόκιο

Διάσταση απόψεων εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των τραπεζών (ελληνικών και ξένων) και του υπουργείου Οικονομικών, που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο, στις συζητήσεις για το εν εξελίξει PSI+ του ιδιωτικού χρέους της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η όλη διαπραγμάτευση παραπέμπει κυριολεκτικά σε παρτίδα πόκερ, με δεινούς παίκτες κι αρκετές μπλόφες.

Η πλευρά των τραπεζών, χθες, πρώτη μέρα των συζητήσεων επί ελληνικού εδάφους, φέρεται να εκβίασε καλύτερο επιτόκιο, δηλαδή απόδοση, για λογαριασμό των ομολογιούχων που θα δεχθούν να περικόψουν κατά 50% την αξία των τίτλων που έχουν στο χαρτοφυλακιό τους.

Ποντάρουν στο γεγονός ότι για να πετύχει το PSI+ θα πρέπει να συμμετάσχουν σχεδόν όλοι οι ομολογιούχοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πιστωτικά ιδρύματα.

Μόνο που και το υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύεται σκληρός παίκτης. Γνωρίζοντας ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα καταλήξει στη λύση των CAC’s, που κατά πάσα πιθανότητα θα ενεργοποιήσει πιστωτικό γεγονός και κατ' επέκταση θα θέσει σε εφαρμογή τον παράγοντα CDS, δείχνει αποφασισμένο να τα παίξει όλα για όλα.

Γι' αυτό και δεν κάνει πίσω, σε ό,τι αφορά στο καλύτερο επιτόκιο που φορτικά ζητούν οι τράπεζες.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε αρκετά λεπτό σημείο κι εννοείται ότι μια άστοχη κίνηση αν γίνει, απ' οποιαδήποτε πλευρά, θα τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια.

Η IIF, προσπαθεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες, στέκοντας κάπου στη μέση, ως θεσμικός παράγων, ωστόσο, από τη στιγμή που στην πραγματικότητα εκπροσωπεί τις τράπεζες, μπορεί να ενδιαφέρεται για λύση, όπως λέει, αλλά όχι και για την οποιαδήποτε λύση.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί σήμερα και θα είναι εξίσου κρίσιμη με τη χθεσινή μέρα.