ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Εγκρίθηκε η επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

ΕΚΤ: Εγκρίθηκε η επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Την επέκταση του προγράμματος ρευστότητας ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά δύο εβδομάδες, ενέκρινε σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, η επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες εγκρίθηκε μέχρι την 4η Μαρτίου, με παράλληλη αύξηση του ποσού κατά 3.3 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύματα, έτσι, τόσο του πρακτορείου Dow Jones Newswires, όσο και της Wall Street Journal, επικαλούμενα πηγές της ΕΚΤ, σημειώνουν ότι η «ένεση ρευστότητας», ανέρχεται πλέον στα 68,3 δισ. ευρώ συνολικά.

«Η αύξηση εγκρίθηκε», επιβεβαίωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή ενήμερη για τα διαμειφθέντα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, δήλωσε στο Reuters πως θα προκύψει μια μικρή αύξηση στον ELA για την Ελλάδα, προβλέποντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να διασφαλίσει και να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και όχι να την «τιμωρήσει».

Αυτός που εμφανιζόταν ωστόσο να έχει αντιταχθεί σε μια επικείμενη αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, ήταν ο επικεφαλής της Budesbank, κ. Γενς Βάιντμαν, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να γίνει κακή χρήση της έκτακτης χρηματοδότησης και μετατροπή της σε έμμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους.

Η άποψη πάντως αυτή, όπως αποδείχθηκε, δεν βρήκε υποστηρικτές στη συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Όμως, αν και ορισμένοι από τους επικεφαλής των άλλων κεντρικών τραπεζών συντάχθηκαν με τη θέση του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, πολλοί ζήτησαν να δοθούν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια. «Η ΕΚΤ», τόνισε ένας από τους τραπεζίτες, «πρέπει να προσπαθήσει να προασπίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», καθώς όπως εξήγησε, «ο ρόλος της δεν είναι να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ έχει προειδοποιήσει ωστόσο ότι η αύξηση του ορίου του ποσού που μπορεί να χορηγηθεί από τον μηχανισμό ELA στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί μόνο βραχυπρόθεσμη λύση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φερόταν να επιθυμεί πολιτικές εγγυήσεις για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών πριν αποφασίσει για τη χρηματοδότηση μέσω του ELA.

Ο Ασόκα Μόντι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκ των αρχιτεκτόνων του προγράμματος στήριξης της Ιρλανδίας, είχε δηλώσει πάντως, πριν από την αποψινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ότι η «απειλή» να διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης είναι «εντελώς κενή» περιεχομένου. Ο θεσμός «δεν έχει επιλογή. Πρέπει να διερωτηθεί πώς μπορεί να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι πώς να το υπονομεύσει», εξήγησε ο Μόντι.

Σχετικές ειδήσεις