ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Xρυσάνθη Αυλωνίτου: Ο Μιθριδάτης, το ήθος και το ύφος της εξουσίας

Xρυσάνθη Αυλωνίτου: Ο Μιθριδάτης, το ήθος και το ύφος της εξουσίας

Το τραγούδι του Μιθριδάτη (Για να μην τα χρωστάω..) που καυτηριάζει τους κυβερνώντες ως προς το ήθος και το ύφος της εξουσίας που ασκούν και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Γράφει η Xρυσάνθη Αυλωνίτου - Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Τα επτά σημεία:

1. Ένα κομμάτι που βασίζεται στο είδος της ραπ ‘’μουσικής’’ (Rythm and Poetry) με παλμό και ένταση προκαλεί το ενδιαφέρον και την ενεργοποίηση του σώματος, του νου (Μυαλού) και του θυμικού (Συναισθημάτων) κυρίως των νέων και όχι μόνο..

2.Οι ρίμες (στίχοι)-ως προς το περιεχόμενο τους- είναι μια έκφραση κοινωνικο-πολιτικής διαμαρτυρίας. Διαμορφώνει κοινή αντιθετική στάση και πλαίσιο δίκαιης απαξίας των πράξεων και των προσώπων της εξουσίας την παρούσα περίοδο.
Όπου οι άνθρωποι δοκιμάζονται με τη Πανδημία, όπου έχουν προβλήματα οικονομικά και διαβίωσης και οι κυβερνώντες ή αδιαφορούν ή προκαλούν.

Καυτηριάζει τους κυβερνώντες ως προς το ήθος και το ύφος της εξουσίας που ασκούν και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

3.Ο Μιθριδάτης είναι εκφραστής χιλιάδων ανθρώπων με άλλες αξίες, άλλες αρχές και άλλο τρόπο ζωής αντίθετα από τις κοινωνικές ελίτ και το πολιτικό συντηρητισμό των κυβερνώντων που προκαλούν.

4. Ο Μιθριδάτης εκφράζει και διερμηνεύει τις σκέψεις και τα συναισθήματα πάρα πολλών που δεν έχουν την δυνατότητα να το πράξουν δημόσια, με παλμό και με κατακεραυνωτικό λόγο-στίχο και με σάτιρα πολιτικοκοινωνικού χαρακτήρα.

5. Ακούγεται σε δημόσιες συγκεντρώσεις, συναυλίες και όχι μόνο.. απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να εκφραστούν στο ίδιο επίπεδο κοσμοθεωρητικά, κοινωνικά και πολιτικά και είναι μια μορφή έκφρασης διαμαρτυρίας προς σωστή κατεύθυνση.

6. Μέσα από αυτά τα τραγούδια οι νέοι βρίσκουν ένα δυναμικό τρόπο για να απορρίψουν πρακτικές και θέσεις της εκάστοτε εξουσίας.

7. Πάντα οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν και να προβάλλουν την αντίθεσή τους σε άδικες, αυθαίρετες και βλαπτικές κυβερνητικές επιλογές και πρακτικές .

Ωστόσο αντιλαμβάνονται και κάθε μορφή λόγου και μουσικής που φέρνει στα ώττα όλων, θέματα και προβλήματα που βιώνουν αρνητικά άνθρωποι από την παρούσα διακυβέρνηση και τις προκλήσεις της εξουσίας που εκπροσωπούν καθώς και τις συντηρητικές τους επιλογές.

*Xρυσάνθη Αυλωνίτου - Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
Μουσικολόγος-Καθηγήτρια Μουσικής- Μουσικός