ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Ιωαννιτών: «Ταχυδακτυλουργικά» για τον προϋπολογισμό

Δήμος Ιωαννιτών: «Ταχυδακτυλουργικά» για τον προϋπολογισμό

Κανείς δεν είχε φανταστεί, μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010, ότι η νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Ιωαννιτών, θα καλούνταν δύο χρόνια μετά, να κάνει... μαγικά για να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος, χωρίς αυτός να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Στο Δήμο Ιωαννιτών, η μισθοδοσία των υπαλλήλων είναι διασφαλισμένη, όμως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μάντη είναι να συνταχθεί ένας προϋπολογισμός για το 2013 που δεν θα είναι εκ των προτέρων ελλειμματικός, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία».

Αυτό όμως είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο καθώς με τους πρώτους υπολογισμούς της οικονομικής υπηρεσίας το ποσό που υπολείπεται για την σύνταξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού φτάνει τα... 18 εκ. ευρώ!

Ο κ. Μάντης τόνισε πως αποτελεί συζήτηση του μακρινού παρελθόντος η σύνταξη ενός προϋπολογισμού με φιλόδοξα και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. «Οι Δήμοι που είναι χρεωμένοι και δεν έχουν καν εξασφαλισμένη τη μισθοδοσία του προσωπικού για το 2013, θα είναι απίθανο να συντάξουν ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς και αδύνατο να συντάξουν αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς.

Στο Δήμο Ιωαννιτών με δυσκολία θα καταφέρουμε να φτιάξουμε τον προϋπολογισμό, αλλά θα το κάνουμε, έστω κι αν στην ΚΕΔΕ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να καταθέσουμε τους προϋπολογισμούς τους πρώτους μήνες του ’13. Αυτό προβλέπεται από την δημοσιονομική πολιτική, όμως θα μιλάμε πλέον για δωδεκατημόρια, κάτι που εάν γίνει σημαίνει ότι οι Δήμοι θα πηγαίνουν βλέποντας και κάνοντας. Σκοπός μας δεν είναι να εξασφαλίζουμε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και αυτή με δυσκολία αλλά να ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών και αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε σε αυτή τη συγκυρία», σημείωσε ο κ. Μάντης. Μεγαλύτερο από 11 εκ. ευρώ το χρέος.

Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Ιωαννιτών εμφανίστηκε ξανά σε μία από τις ψηλές θέσεις σε λίστα οφειλετών, με το συνολικό χρέος να ξεπερνά τα 11 εκ. ευρώ.

Καταλήγοντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε πως στη σημερινή συγκυρία είναι αδύνατον να ανταποκριθούν και αυτό προκύπτει καθημερινά, οι πολίτες που οφείλουν στο Δήμο Ιωαννιτών. Μικρή ήταν η ανταπόκριση στη ρύθμιση των πολλών δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τον κ. Μάντη να μην είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι αυτή η εικόνα θα αλλάξει προς τη θετική κατεύθυνση.