ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χαμός στη Βουλή - Αγοραστός σε Πουλάκη: «Είσαι κωλοτούμπας»

Χαμός στη Βουλή - Αγοραστός σε Πουλάκη: «Είσαι κωλοτούμπας»

Κώστας Αγοραστός | Βουλή: Με άκρως επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (16/05/2018) η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών στη Βουλή, με τον πρόεδρο, Δημήτρη Γάκη, να αποβάλλει από την αίθουσα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), Κώστα Αγοραστό, επειδή, όπως είπε, προσέβαλλε συνεχώς με ειρωνικό τρόπο τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστός διαμαρτυρήθηκε όταν ο κ. Πουλάκης είπε ότι σε προηγούμενη επιτροπή οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ έλεγαν ότι «καλώς οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες πρέπει να εκλέγονται με σταυρό» ενώ σήμερα άλλαξαν άποψη.

«Δεν θα με κατηγορήσει εμένα για κωλοτούμπα ο αρχηγός της κωλοτούμπας. Εσείς θα με κατηγορήσετε που δήθεν θα σκίζατε τα μνημόνια και τελικώς τα υπογράψατε;», είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

«Όλη η ιστορία είναι η απλή αναλογική κι αν ερχόταν ένα μαγικό χέρι και την έβγαζε τότε θα γίνονταν δεκτό με χειροκροτήματα», απάντησε ο κ. Πουλάκης.

«Να μας δώσετε τα 2 δισ. που χρωστάτε στις περιφέρειες. Εσείς παραβιάζετε τον νόμο. Το σύνθημα της Αριστεράς δεν ήταν για περισσότερα χρήματα και περισσότερες αρμοδιότητες; Ιδού λοιπόν. Κι αλήθεια, εσείς που δεν θέτετε κομματικά κριτήρια, γιατί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν δόθηκε ούτε ευρώ ενίσχυση;» επανήλθε ο κ. Αγοραστός προς τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών.

«Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 η Αυτοδιοίκηση έχασε το 65%. Τότε δεν ξέρω ποιοι ήταν στους δρόμους για να την προστατεύσουν. Το 2018 δεν έχει κοπεί ούτε ένα ευρώ και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα δόθηκε αύξηση 50%. Συγχρόνως δύο προγράμματα δόθηκαν με τρόπο αντικειμενικό σε όλους τους δήμους και περιφέρειες» ανταπάντησε, με τη σειρά του, ο κ. Πουλάκης.

Νωρίτερα, από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο κ. Πατούλης, ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησαν για επηρμένη και αγενή συμπεριφορά, ενώ ο ίδιος τους ανταπέδωσε την κατηγορία λέγοντας πως υφίσταται «μπούλινγκ».

Ωστόσο, το κλίμα έντασης υπήρξε από τις πρώτες κιόλας στιγμές της συνεδρίασης στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης», το οποίο θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, λίγο πριν κατατεθεί στην Βουλή, δέχθηκε πυρά από κορυφαίους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, είπε ότι «πρώτος στόχος είναι η εμβάθυνση τη δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η θέση που εξέφρασε ο κ. Πουλάκης, ότι «η κυβέρνηση θέλει να δώσει έναν αέρα αναπνοής μέσα από ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο να έχει την ίδια ανταπόκριση στην κοινωνία με το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο», αποκρούστηκε τόσο από τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, όσο και από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργο Πατούλη.

Ο κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι ο «Κλεισθένης» είναι απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και ανέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο «αρχίζει και τελειώνει με το εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει «κυνικά παιχνίδια εξουσίας» και απεργάζεται «κόλπα χειραγώγησης της κοινής γνώμης». Επίσης, σημείωσε πως αυτό που τον φοβίζει είναι όχι η απλή αναλογική της πρώτης Κυριακής αλλά «η δόλια, σκοτεινή και ύποπτη αναλογική της δεύτερης Κυριακής».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε ότι δεν υπήρξε ειλικρινής διάλογος με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας σεβάστηκαν πουθενά».

«Είμαστε θυμωμένοι», είπε με την σειρά του ο κ. Πατούλης, ο οποίος αναρωτήθηκε σε ποια χώρα άραγε είδε η κυβέρνηση τέτοιο σχέδιο και το «ξεσήκωσε», αφού δεν υπάρχει, πουθενά στη Ευρώπη, κάτι αντίστοιχο.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα κατατεθούν ψηφίσματα κατά του «Κλεισθένη» από τις Περιφερειακές Ενώσεις των δήμων, που σε ποσοστό 91% είναι κατά του νομοσχεδίου και ζητούν την απόσυρσή του.

«Κάθε μεταρρύθμιση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες συνθήκες και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η χώρα μας και σε ποια κατάσταση» ανέφερε στην δευτερολογία του ο κ. Πουλάκης.

Επισήμανε δε, ότι πάρα πολλοί δήμαρχοι που έχουν πάρει 22% έχουν από τον εκλογικό νόμο το 60% των δημοτικών συμβούλων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στη συνεννόηση, τη σύνθεση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την αναγκαία σύνθεση υπέρ των τοπικών κοινωνιών», υπογράμμισε.

Τέλος, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών επέμεινε ότι υπήρξε ενδελεχής διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. «Η κυβέρνηση -χωρίς να χάσει τη βασική του στόχευση το νομοσχέδιο- μπορεί να ενσωματώσει στοιχεία που θα ενδυναμώνουν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» κατέληξε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις