ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολάντ: Η λιτότητα ως μόνη προοπτική δεν είναι σεβαστή! (video)

Ολάντ: Η λιτότητα ως μόνη προοπτική δεν είναι σεβαστή! (video)

Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Παρίσι.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Το σεβασμό του στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών διατύπωσε ευθέως ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει σεβασμός στην ψήφο του ελληνικού λαού» είπε πολλές φορές ο κ. Ολάντ, ενώ τόνισε ότι η «λιτότητα ως μόνη προοπτική δεν είναι σεβαστή, αλλά πρέπει να υπάρχει και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων».

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης των δυο ηγετών βρέθηκε η οικονομία, καθώς και οι δύο χώρες έχουν έναν κοινό εχθρό: την πολιτική της λιτότητας, "τον εχθρό της ανάπτυξης στην Ευρώπης" υπογράμμισε ο κ. Ολάντ.

"Είμαστε υπεύθυνοι για το κοινό μας νόμισμα και όλοι πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να είναι σταθερό", είπε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί την ψήφο του ελληνικού λαού.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ολάντ "η απόφαση του ελληνικού λαού είναι σαφής, που σημαίνει ότι η λιτότητα δεν είναι δυνατόν από μόνη της να είναι λύση".

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα ως προς τις μεταρρυθμίσεις. "Θα ζητήσουμε από τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα".

Παράλληλα επεσήμανε πως πρέπει ο διάλογος να γίνει με διάφανεια και υπάρξει συμφωνία.

Παράγοντα σταθερότητας για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη Γαλλία ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του.

"Η σταθερότητα της ΕΕ προϋποθέτει την αναγκαία αλλαγή πολιτικής την αποφασιστική στροφή προς την ανάπτυξη", τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως "χρειαζόμαστε τη Γαλλία ως πρωταγωνιστή στην πορεία της ΕΕ".

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε με τους εταίρους μας.

"Σεβόμαστε τους κανόνες αλλά και την ισοτιμία στη ΕΕ γιατί δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές", τόνισε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει μια πρόταση ρεαλιστική για μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα και χρόνο για αλλαγές που από μόνοι μας πρέπει να κάνουμε. "Καταθέσαμε ρεαλιστικές προτάσεις και για το κρίσιμο θέμα του χρέους που πρέπει να γίνει βιώσιμο. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε βρει ανοιχτά ώτα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει".

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τσίπρας

«Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για την Ευρώπη, για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε τη Γαλλία μπροστά ως πρωταγωνιστή στην αλλαγή πολιτικής. Η χώρα μου γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση που πήρε μία καθαρή εντολή για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή εργάζεται για μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη. Έχουμε καθαρό σχέδιο, στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε. Δεν είμαστε απειλή για τη Ευρώπη, είναι το κοινό μας σπίτι, οφείλουμε να εργαστούμε σεβόμενοι τους κανόνες, αλλά και την ισοτιμία των κρατών-μελών. Διότι, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι.

Στις επαφές μου με ηγέτες και αξιωματούχους καταθέσαμε μία πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε μία συμφωνία που θα δώσει χρόνο και ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει το κράτος αξιόπιστο και η δημόσια διοίκηση αποτελεσματική. Ο λαός υπέφερε τα τελευταία χρόνια, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να δημιουργήσουμε συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης και να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Καταθέσαμε προτάσεις για το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο, κάτι που δεν αφορά μία ελληνική περίπτωση, αλλά το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη, προκειμένου να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Είμαι βέβαιος ότι βρήκαμε ανοικτά ώτα και ότι θα εργαστούμε ώστε να δώσουμε ώθηση και να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μια συμβολική ενέργεια, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε για πρώτη φορά κοινές δηλώσεις με Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις του κ. Ολάντ

«Υπάρχει ο σεβασμός στη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχει όμως και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές κυρίως στο επίπεδο των αρχηγών κρατών. Η μέθοδος είναι ο διάλογος. Η Ελλάδα μου επισήμανε, μέσω του πρωθυπουργού, τη θέλησή της να μείνει στην ευρωζώνη και να δώσει την απαραίτητη συνοχή στην Ευρώπη. Άρα, ο διάλογος πρέπει να υπάρξει και να ενισχυθεί. Να είναι διαφανής, να εδραιώνει συνθήκες ειρήνης. Με άλλα λόγια, να ορίσουμε ένα πλαίσιο οικονομικό και χρηματοοικονομικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει τις επόμενες ημέρες. Επισημάναμε στον κ. Τσίπρα ότι είμαστε στη διάθεσή του να τον ενημερώσουμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων και κυρίως στην οργάνωση του κράτους. Πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα είναι προς όφελος όλων. Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπάρχει μία φιλία και κοινή συλλογιστική για τον πολιτισμό και για τη γνώση. Θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς».

Σχετικές ειδήσεις