ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή απόγνωσης Τσίπρα σε Ευρωπαίους ηγέτες - Ψάχνει σανίδα σωτηρίας

Επιστολή απόγνωσης Τσίπρα σε Ευρωπαίους ηγέτες - Ψάχνει σανίδα σωτηρίας

«Όλα μαύρα!». Με αυτό τον τίτλο θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει την απόγνωση στην οποία βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός - Αναζητά σανίδα σωτηρίας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες των 27 της ΕΕ, αφού και το αφήγημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας «καταρρέει» μπροστά στην άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποδεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή.

ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Χαρακτηριστική του αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι η επιστολή που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία τους καλεί να ξεκαθαρίσουν αν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη, πλην της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του που κοινοποιείται σε όλους τους αρχηγούς των 27 της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει:

«Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ' αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις "βέλτιστες πρακτικές" σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια», υπογραμμίζει, «προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις».

«Σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, άλλωστε έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα» προσθέτει.

Ο κ. Τσίπρας θέτει το ζήτημα λέγοντας: «Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο»

«Η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας σε μια καθοριστική στιγμή», συμπληρώνει.

Όλα δείχνουν... εκλογές

Είναι προφανές ότι ο δρόμος προς τις εκλογές δεν θα αργήσει.

Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα δείχνει αδυναμία συνεννόησης και πολιτική απομόνωση.

Αν πραγματικά υπήρχε αυτό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκαλεί πολιτική διαπραγμάτευση δεν θα έστελνε δημόσια επιστολή.

Σχετικές ειδήσεις