ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό «δώρο»: Καταργούν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές μίσθωσης ταξί

Κυβερνητικό «δώρο»: Καταργούν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές μίσθωσης ταξί

Ριζικές αλλαγές στην αγορά ταξί προωθεί το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών, με το οποίο ουσιαστικά καταργούνται οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές (applications), μέσω των οποίων σημαντικό μέρος του επιβατικού κοινού επιλέγει σήμερα ταξί για τις καθημερινές μετακινήσεις του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» με το νομοσχέδιο επιχειρείται η κατάργηση της υπηρεσίας της μίσθωσης αυτοκινήτου με οδηγό από τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ενώ προβλέπεται, επίσης, η σύναψη συμβάσεων τριετούς διάρκειας μεταξύ των εταιρειών των διαδικτυακών εφαρμογών και των αυτοκινητιστών ταξί.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη αναπτύξει τις συγκεκριμένες εφαρμογές, με το νομοσχέδιο του Σπίρτζη θα πρέπει να μετατραπούν σε ολοκληρωμένες επιχειρήσεις παροχής μεταφορικού έργου, ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο ως «διαμεσολαβητές».

Αρχικά θεωρήθηκε ότι το νομοσχέδιο θα δυσκολέψει τη λειτουργία της αμερικανικής Uber, που συνεργάζεται κυρίως με αυτοαπασχολούμενους οδηγούς. Ωστόσο, στο στόχαστρο των προωθούμενων ρυθμίσεων μπαίνουν και οι άλλες εφαρμογές ταξί που στηρίζονται στη συνεργασία με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, όπως η γνωστή εταιρεία Beat (πρώην Taxibeat), η οποία δημιουργήθηκε από Ελληνες και πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη γερμανική Daimler.

«Πρόκειται για ευθεία επίθεση στο μοντέλο που φτιάξαμε, του οποίου την κατάργηση φαίνεται ότι επιδιώκει η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία. Αγνοούμε ποιο είναι το πρόβλημα που λύνει» σημειώνει ο ιδρυτής της Taxibeat Νίκος Δρανδάκης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγών στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, «που θεωρείται ψηφοθηρικό 'δώρο' του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) Θύμιο Λυμπερόπουλο, που ανήκε επί χρόνια στον χώρο της ΝΔ, παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία μάλιστα του Λυμπερόπουλου».

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικές ειδήσεις