ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί απομυθοποιήθηκε ταχύτατα το φαινόμενο Τζήμερος

Γιατί απομυθοποιήθηκε ταχύτατα το φαινόμενο Τζήμερος

Το πρόσωπο που εμφανίστηκε στην πολιτική ως αντισυστημικός, χαρακτηρίζεται «πιο συστημικός, όσο δεν γίνεται»!

Μία από τις εκπλήξεις των εκλογών της 6ης Μαΐου, των αποκαλούμενων εκλογών «οργής και διαμαρτυρίας», ήταν οι περίπου 135.000 ψήφοι που συγκέντρωσε η «Δημιουργία Ξανά» του κ. Θάνου Τζήμερου.

Ο επικεφαλής του κόμματος, ο κ. Θάνος Τζήμερος θεωρήθηκε από πολλούς ως έκφραση και επίκληση του αυτονόητου. Ήταν απλός στα νοήματά του και πέρασε μία εικόνα αυτοδημιούργητου ανθρώπου και πλήρως αντισυστημικού.

Αυτή η εικόνα άρχισε ήδη να ξεθωριάζει από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές, όταν τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο φαινόμενο «Τζήμερος». Ήταν πολλοί εκείνοι που άρχισαν να τον ψάχνουν και ακόμα περισσότεροι να ενδιαφέρονται να μάθουν λεπτομέρειες για το πρόσωπό του.

Ο κ. Θάνος Τζήμερος είναι όντως ένας αυτοδημιούργητος και επιτυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο της διαφήμισης, απέχει όμως πολύ από την εικόνα του αντισυστημικού.

Αν ρίξει κανείς μία ματιά στο πελατολόγιο της εταιρείας του, της “Reverse”, θα αντιληφθεί τι εννοούν όσοι πλέον ασκούν κριτική στο πρόσωπό του. Πελάτες της εταιρείας του κ. Τζήμερου ήταν η “ΑLAPIS PHARMA” του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επίσης ήταν αλλά και κρατικοί και ημικρατικοί οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το… Ωνάσειο!

Δουλειές απ’ το Δημόσιο (που κατακεραύνωσε)

Παλιοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι είναι σαφές αλλά και απόλυτα θεμιτό το γεγονός ότι ο κ. Τζήμερος διεκδικούσε και έπαιρνε δουλειές από φορείς του Δημοσίου. Εκείνοι που ασκούν κριτική όμως σημειώνουν ότι ο επικεφαλής της «Δημιουργίας ξανά» έκλεινε δουλειές προφανώς με το ίδιο Δημόσιο που κατακεραύνωνε ανηλεώς κατά την προεκλογική περίοδο.

Η αποκάλυψη ότι ο κ. Τζήμερος δεν πήρε το πτυχίο του από την ΑΣΟΕΕ ίσως να μη σημαίνει κάτι ιδιαίτερο. Ο ίδιος το ερμήνευσε, εκ των υστέρων και μετά την αποκάλυψη, ως συνειδητή αντίδραση εκ μέρους του για τις συνθήκες κομματικοποίησης που επικρατούσαν στα Πανεπιστήμια.

Επίσης, δεν αφορούν κανένα οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μελών της οικογένειάς του, που κινούνται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός του Ορθόδοξου δόγματος. Ωστόσο, οι συνεχείς αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» λένε πολλά και μάλιστα το τελευταίο διάστημα συζητούνται ολοένα και περισσότερο.

Η επιστολή στη Μέρκελ και ο στρατηγός

Όσοι πίστεψαν ότι στηρίζουν μία νέα προσπάθεια για να διεμβολιστεί το παλιό πολιτικό σύστημα αισθάνονται ότι διαψεύστηκαν. Οι πρώτες αναταράξεις προέκυψαν μετά τη συνεργασία και τη σύμπραξη με τον κ. Στέφανο Μάνο. Μεγαλύτερες αντιδράσεις προκάλεσε όμως, η θερμή επιστολή του κ. Τζήμερου προς την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ, διά της οποίας ζητούσε να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει επειδή είναι...αδιόρθωτη!

Ο κ. Τζήμερος είδε τον αντιπρόεδρο (και συνιδρυτή) του κόμματός του, τον υποστράτηγο ε.α. κ. Κώστα Λουκόπουλο, να τον εγκαταλείπει δηλώνοντας ότι δεν του έχει πλέον εμπιστοσύνη. Παράλληλα, από άλλα στελέχη του κόμματος κατηγορήθηκε για αντιδημοκρατικές μεθόδους. Ένας μάλιστα έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ότι ο κ. Τζήμερος λάμβανε τις αποφάσεις σε συνεργασία με την ιδιαιτέρα γραμματέα του και τον ...οδηγό του!

Όλα αυτά αλλά και οι συνθήκες πόλωσης που εντείνονται καθημερινά, δεν ευνοούν τις πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Τζήμερου. Καθοριστικός ίσως παράγοντας είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να «πουλήσει», όπως συνηθίζουν να λένε στη διαφήμιση και στα ΜΜΕ, την εικόνα του αντισυστημικού...

Με αυτήν μπήκε στην... πολιτική αγορά ο κ. Τζήμερος και πήρε ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας. Όταν η εικόνα αυτή δεν υπάρχει ή έχει καταρρεύσει τότε έρχεται κάποιο άλλο προϊόν και παίρνει τη θέση σου.

Και αυτό αποτελεί νόμο όλης της αγοράς…