ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ψέματα Μεϊμαράκη για τα 90 δισ. που «φέσωσε τη χώρα ο Τσίπρας»

Τα ψέματα Μεϊμαράκη για τα 90 δισ. που «φέσωσε τη χώρα ο Τσίπρας»

«Φεσώσατε τη χώρα με 90 δισ., και ακόμα 25 δισ., είναι ο λογαριασμός του κλεισίματος των τραπεζών, στο οποίο προχωρήσατε για να μας πάτε στο διχαστικό δημοψήφισμα. Επαίρεστε που φεσώσατε τη χώρα με 90 δισ. και κάνετε λόγο για τα 300 δισ. που φέσωσε το πολιτικό σύστημα τα τελευταία 40 χρόνια».

ΜΕ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Το παραπάνω «επιχείρημα» επέλεξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης - καθ' υπόδειξη του επικοινωνιακού και οικονομικού επιτελείου του κόμματός του φυσικά– προκειμένου να στηρίξουν την προεκλογική εκστρατεία που ολοκληρώνεται σε λίγα 24ωρα.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόσο στα δύο debate που διεξήχθησαν όσο και στο σύνολο των συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει μέχρι στιγμής, προσπαθεί να μας πείσει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε να «φεσώσει 90 δισ. τη χώρα» μέσα σε λίγους μήνες.

Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα;

Η ανάλυση του Τάκη Κατσαρού, που δημοσιεύεται στο olympia.gr, καταρρίπτει την χαλκευμένη επιχειρηματολογία του προέδρου της ΝΔ και αποδεικνύει ότι ο κ. Μεϊμαράκης όχι μόνο δεν έχει ιδέα από οικονομική πολιτική, όχι μόνο προσπαθεί με ψεύδη να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά δεν διστάζει, σε μια άνευ ορίων ψηφοθηρία, να κάνει κακό και στην ίδια του την πατρίδα.

Διαβάστε το κείμενο του κ. Κατσαρού και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

«Άνθρακες ο θησαυρός των 90 δισ. που δήθεν αύξησε το χρέος ο ΣΥΡΙΖΑ

του Τάκη Κατσαρού

Ανάλογα με το ποια συνιστώσα της Ν.Δ. τοποθετείται, ακούμε διαφορετικά νούμερα σχετικά με την «υπερχρέωση» της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μεϊμαράκης κάνει λόγο για 90 δισ., ο Σταϊκούρας για 66 δισ., άλλοι για 50 δισ. Από κοντά και το Ποτάμι που μας κάνει τη χάρη να κατεβάσει το λογαριασμό στα 40 δισ.

Πρόκειται, βέβαια, για ασύστολα ψεύδη και συνειδητή παραχάραξη των στοιχείων για να ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους.

Η αλήθεια είναι ότι:

1. Το δάνειο που προβλέπεται από τη συμφωνία είναι συνολικά 83 δισ. (όχι 90, όχι 66, όχι 40 ή 50). Με αυτά τα 83 δισ. καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας, αποπληρώνονται τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2019 (στο ΔΝΤ 20 δισ. και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 28 δισ.). Ομόλογα, τα οποία είχαν απαράδεκτα υψηλά επιτόκια, 3,8% και 4,5%. Με τη συμφωνία, τα χρέη αυτά αναχρηματοδοτούνται με δάνειο, το οποίο, όμως, έχει επιτόκιο 1,5% και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής 32,5 χρόνια. Άρα, όχι μόνο δεν αυξάνεται το χρέος, αλλά μειώνεται με το όφελος να ανέρχεται στα 41 δισ. ευρώ (υπολογισμός του οικονομικού αναλυτή Hugo Dixon του Reuters και των New York Times).

2. Με τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις. Οι ανάγκες δημιουργήθηκαν από τη φυγή καταθέσεων (την οποία παρόξυνε ο εκφοβισμός της Ν.Δ. και των ΜΜΕ της διαπλοκής) και από την αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν προέκυψαν από τα capital controls, όπως, επίσης, ψευδώς, διαδίδουν τα στελέχη της Ν.Δ. Είναι πιθανό, το ποσό που τελικά θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι αρκετά μικρότερο.

3. Τα υπόλοιπα ποσά του δανείου θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τόκων του υφιστάμενου χρέους και για την τακτοποίηση οφειλών του αναγκαστικού δανεισμού από την εσωτερική οικονομία, που ήταν αποτέλεσμα της διακοπής δανεισμού από τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή επί κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Ράνια Αντωνοπούλου) πραγματοποιήθηκε αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός ύψους 2.182,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τριμηνιαία δελτία δημοσίου χρέους, τα ταμειακά διαθέσιμα στις 30.9.2013 ήταν 7.548 εκατ. ευρώ, συνεπώς, σε ένα χρόνο, μέχρι 30.9.2014 η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ έκανε σχεδόν τριπλάσιο αναγκαστικό δανεισμό 5.288 εκατ. ευρώ. Επίσης, σε ό,τι αφορά στον δανεισμό από τους δημόσιους φορείς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον δανεισμό κατά 2.066 εκατ. ευρώ, από 8.443 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο 2015 σε 10.509 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2015, όμως κανείς δεν λέει ότι τον Φεβρουάριο του 2014 ο δανεισμός ήταν μηδέν και η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ τον αύξησε κατά 8.443 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 400% παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα:

1. Είναι δυνατό να αγνοεί ο αρχηγός της Ν.Δ. την πραγματικότητα. Όχι, βέβαια. Γιατί, λοιπόν, καταφεύγει σε μια τόσο χονδροειδή παραποίηση της αλήθειας; Την απάντηση ας την δώσει ο λαός.

2. Ποιος ευρωπαϊκός ή διεθνής οργανισμός (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ κ.λπ.) παίρνει στα σοβαρά τους ισχυρισμούς του κ. Μεϊμαράκη; Ποιος, δηλαδή, προσθέτει τα 90 δισ. του υποτιθέμενου χρέους στα 312,8 δισ. του υπάρχοντος και υπολογίζει το «νέο» χρέος στα 402,8 δισ., δηλαδή περίπου στο 224% του ΑΕΠ από περίπου 174% σήμερα;

3. Ποιος εγχώριος ή διεθνής θεσμός πρόσθεσε στο υπάρχον χρέος τα 26 δισ. που λάβαμε τον Αύγουστο ως προκαταβολή μετά την ψήφιση της συμφωνίας;

4. Καταλαβαίνει ο απίθανης ανευθυνότητας αρχηγός της Ν.Δ. τι μεγάλο όπλο προσφέρει στους δανειστές, λέγοντάς τους, ότι, επειδή, έτσι «του κάπνισε», τοποθετεί αυθαίρετα το ύψος του χρέους στα 402,8 δισ.; Είναι σαν να τους προκαλεί να μας πουν: «Εντάξει, σας μειώνουμε το χρέος κατά 90 δισ. Είστε ευχαριστημένοι; Απομένουν για εξόφληση όλα τα υπόλοιπα». Δηλαδή, τα ίδια που χρωστάμε και σήμερα ή μια τρύπα στο νερό της α λα Μεϊμαράκη διαπραγμάτευσης.

Δεν φτάνει, δηλαδή, που η Ν.Δ. θεωρούσε το χρέος βιώσιμο. Τώρα, για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ανεβάζει αυθαίρετα κατά 50% του ΑΕΠ (αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύουν τα 90 δισ.), χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες.

Πλήττει, έτσι, ευθέως τη διαπραγμάτευση του Νοεμβρίου και υπονομεύει συνειδητά την εθνική προσπάθεια για την απομείωση του χρέους.

Σχετικές ειδήσεις