ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Λοβέρδος: Ξεκαθάρισε τη θέση σου, Γιώργο!

Α. Λοβέρδος: Ξεκαθάρισε τη θέση σου, Γιώργο!

Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, κατά το οποίο ο Γ. Παπανδρέου για άλλη μια φορά απέφυγε να διασαφηνίσει τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα του κόμματος.

Ο υπουργός Υγείας πέταξε το «γάντι» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι οι καθυστερήσεις στο άνοιγμα των διαδικασιών θα αποβούν εις βάρος του κόμματος.

Όταν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ότι «θα πράξω το καθήκον μου», ο κ. Λοβέρδος τον ρώτησε: «Ποιο απ' όλα τα καθήκοντά σας θα πράξετε;» και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Επικρατεί ασάφεια κι αυτό δεν είναι καλό για κανέναν μας», συμπλήρωσε.

Άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την «επόμενη μέρα» ζήτησαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιάννης Μίχας, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Α. Λοβέρδος: Ξεκαθάρισε τη θέση σου!

Στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεκαθάρισε το τοπίο.

Μάλιστα, απαντώντας στον κ. Παπανδρέου και στη φράση του «θα πράξω το καθήκον μου», ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Ποιό από όλα τα καθήκοντα σας; Η εισήγηση σας δεν ξεκαθάρισε. Επικρατεί η ασάφεια που δεν συμφέρει κανέναν» και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβή στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος πρότεινε λιτές και αδάπανες διαδικασίες για ανάδειξη Προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών, τριήμερης διάρκειας, με πιθανότερο χρόνο το Φεβρουάριο. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι είναι γνωστοί και δεν χρειάζονται συστάσεις, ενώ για τον περιορισμό των δαπανών μπορεί να γίνει χρήση του διαδικτύου.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Άμεσα οι καταστατικές διαδικασίες

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε άμεση εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος, σύμφωνα με όσα ορίζει το καταστατικό.

«Δεν μπορούμε στην πιο κρίσιμη, κατά κοινή ομολογία, περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου, να αφήνουμε την κοινωνία χωρίς στίγμα, χωρίς πρόταση εδώ και τώρα, για το τι έγινε, που είμαστε, πως θα προχωρήσουμε», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης σημειώνοντας με νόημα: «δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο , το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Ευ. Βενιζέλος: Λύσεις τώρα!

Να δοθούν οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ τώρα ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που τάχθηκε υπέρ του να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα κρίνεται και το τι προτείνουν τα κόμματα -άρα και το ΠΑΣΟΚ- για το μετεκλογικό τοπίο» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος διαφωνώντας με όσους προτείνουν να εισέλθει το ΠΑΣΟΚ «σε μία εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την Κυβέρνηση».

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αν το ΠΑΣΟΚ δώσει θολό στίγμα για τις προτεραιότητες και την προσοχή του, που θα πρέπει να είναι το εθνικό συμφέρον και η επιτυχία της κυβέρνησης, θα δώσει άλλοθι σε ΝΔ και ΛΑΟΣ και θα μετατραπεί σε πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Α. Διαμαντοπούλου: Να διευκρινίσει τις προθέσεις του ο Γ. Παπανδρέου

Θέμα ηγεσίας έθεσε η Άννα Διαμαντοπούλου, που ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να ανοίξει τις διαδικασίες με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο.

«Η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν είναι αρκετή και ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να γίνει εγγυητής της διαδικασίας.

Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης. « Είναι απαράδεκτο το ΠΑΣΟΚ για ακόμα μία φορά να παρουσιάζεται ως πρωταγωνιστής σκληρών μέτρων τα οποία οι υπόλοιποι με περισσό λαϊκισμό αρνούνται, αλλά ψηφίζουν», ανέφερε.

Γ. Μίχας: Εθνικό Συμβούλιο και εκλογή προέδρου

Στα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο Γιάννης Μίχας, που υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για το τι φταίει και το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να λειτουργεί αμέσως μετά την εκλογική νίκη του 2009.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Μίχας πρότεινε, πέραν της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου, τακτικό συνέδριο με εκλογή νέων οργάνων και επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Παπανδρέου στην εισήγηση του