ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Άμεση και απερίφραστη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας

Πέτσας: Άμεση και απερίφραστη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας

Την ικανοποίησή του για την ευρωπαϊκή στήριξη που έλαβε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εξέφρασε ο Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για άμεση και απερίφραστη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το μνημόνιο συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε κατά τη διάρκεια του δείπνου τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και τα βασικά θέματα που ζητούσε η κυβέρνηση να περάσουν στα συμπεράσματα, δηλαδή η καταδίκη της Τουρκίας, η αναγνώριση ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα η συμφωνία μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας και η στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τη στρατηγική απέναντι στο πρόβλημα της Τουρκίας που όλοι αναγνωρίζουν πως υφίσταται, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Νομίζω ναι, και αυτό είναι ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του δείπνου, αλλά και από τις προηγούμενες ημέρες ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μία κοινή γραμμή της Ευρώπης που διαμορφώνεται, όχι μόνο στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο αλλά και σε άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Γενικά η σχέση που θέλει να έχει η Ευρώπη με την Τουρκία, η οποία όντως είναι μία σημαντική χώρα για τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής αλλά πρέπει να είναι συμβατή με το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του κοινωνικού κεκτημένου για να μπορούν οι σχέσεις αυτές να γίνουν ακόμα καλύτερες».

Τόνισε, τέλος, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων που υπήρξε τόσο άμεση και τόσο απερίφραστη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας από όλες τις χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο- γεγονός που δείχνει ότι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι μία ψύχραιμα αποφασιστική στάση μπορεί να οδηγήσει τελικά στη βελτίωση των σχέσεων που θέλουμε».