ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Επί ποδός πολέμου οι νησιώτες – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ρίχνουν το γάντι στην κυβέρνηση

Μεταναστευτικό: Επί ποδός πολέμου οι νησιώτες – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ρίχνουν το γάντι στην κυβέρνηση
INTIME NEWS

Οξύνονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και την αντιπολίτευσης για το Μεταναστευτικό και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη χώρων ώστε να χτιστούν κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της την Τρίτη το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Σειρά δραστικών μέτρων λαμβάνουν όλα τα δημοτικά συμβούλια. Αυτό της Λέσβου δημιούργησε ομάδες περιφρούρησης που θα επιχειρήσουν να σταματήσουν την κατασκευή της νέας δομής. Το δημοτικό συμβούλιο της Χίου αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να μη συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Πριν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έλαβε χώρα εξαντλητικός διάλογος με την περιφέρεια και τους δήμους των τριών νησιών για δύο μήνες, χωρίς, όμως, να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Τέλος επιβεβαιώθηκε ότι την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με βορειοαιγαιοπελαγίτες που ζουν μόνιμα στην Αττική, καθώς και αιρετούς των νησιών που θα ταξιδέψουν αυθημερόν στην Αθήνα.

Κύκλοι κυβέρνησης: Ο διάλογος χαρακτηρίζει όλο το σχέδιό μας.

Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο απαντώντας στις αιτιάσεις των τοπικών κοινωνιών υποστηρίζουν ότι «Έχουν, ήδη, περάσει περίπου δύο μήνες από τότε που εξαγγείλαμε την απόφαση δημιουργίας κλειστών δομών. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς. Στο τέλος έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις. Δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο».

Στην συνέχεια τονίζουν πως «πρέπει να έχουμε τις κλειστές δομές σε λειτουργία το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αυξημένες ροές. Το πρόβλημα είναι πιεστικό και η κοινωνία περιμένει να δει να υλοποιείται το σχέδιό μας. Υπογραμμίζουμε ότι η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, αφορά πολλά άλλα ζητήματα πέρα από τις κλειστές δομές».

«Αφορά το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», δηλαδή τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ζητήματα υποδομών, υγείας, εκπαίδευσης, προσλήψεων εντόπιου προσωπικού. Στο ερώτημα πότε θα κλείσουν οι σημερινές δομές, η απάντηση είναι. Οι σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές στα πέντε νησιά, θα κλείσουν μόλις ανοίξουν οι κλειστές δομές», λένε.

Χαρίτσης: Οι τοπικές κοινωνίες πληρώνουν το αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το «αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού κατέδειξε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στο θεσσαλικό κανάλι TRT. Στηλιτεύοντας «την όξυνση της έντασης την οποία βιώνουν τα νησιά και οι τοπικές κοινωνίες, λόγω της πολιτικής της ΝΔ στο προσφυγικό», άσκησε δριμεία κριτική στην «μεθόδευση που επιχειρείται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις κλειστές δομές για τους πρόσφυγες», τη στιγμή μάλιστα που, όπως είπε, «η βουλή λειτουργεί κανονικά».

«Πρόκειται για μεθόδευση που παραπέμπει σε μνημονιακές εποχές», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβήθηκε ότι οι βουλευτές της θα καταψήφιζαν την επίταξη ακινήτων και εκτάσεων στα νησιά. Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του αρμόδιου υπουργού κ. Μηταράκη για την αναβολή της συνάντησής του με τους τοπικούς νησιωτικούς φορείς την Πέμπτη. Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν έστω και σε προσχηματικό διάλογο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει σε αυτό που εμείς λέγαμε από τον Ιούλιο –στην αποσυμφόρηση των νησιών», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Και ακόμη, στην ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων, του νοσηλευτικού προσωπικού και των υπηρεσιών ασύλου στα νησιά», συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 30 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα το 2018 και το α’ εξάμηνο του 2019».

ΚΙΝΑΛ: «Κυβερνητική επίδειξη αυταρχισμού στα νησιά»

Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του, εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν.

Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής

Το δήθεν «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την κρίση στα νησιά. Υποσχέθηκαν να λύσουν προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Η πασαρέλα «αρίστων και ικανών» δημιούργησε περισσότερα. Οι υπεύθυνοι άλλαξαν, κανείς δεν παραιτήθηκε. Υποσχέθηκαν αποσυμφόρηση και δημιούργησαν μεγαλύτερη συμφόρηση.

Αφού προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους εγκλωβισμένους και τις ΜΚΟ, τώρα επιδίδονται σε ασκήσεις αυταρχισμού εναντίον των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδιαφέρονται μόνο για την εικόνα τους στα ΜΜΕ. Διχάζουν αντί να ενώνουν.

Η μεσονύκτια δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται ακίνητα στα νησιά είναι η επιβεβαίωση της αποτυχίας τους. Σε βάρος της χώρας, των κατοίκων της και της κοινωνικής συνοχής. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το δράμα που εκτυλίσσεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι κλειστές δομές

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Βουτσάς: Ιατρικό ανακοινωθέν - Τα τελευταία νέα για την υγεία του (vid)

Σχετικές ειδήσεις