ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχία με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχία με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας
INTIME

Στα στρώματα εκείνα των πολιτών που «τιμώρησαν» με την ψήφο τους πέρσι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σήμερα είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προσπαθεί να απευθυνθεί η Κουμουνδούρου, διεκδικώντας για λογαριασμό της την εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Από την πρώτη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε τα νέα μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ανεπαρκή. Το διάστημα που ακολούθησε, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε σειρά επαφών με εκπροσώπους πληττόμενων ομάδων, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια, εστιάζοντας αρχικά στον κλάδο της εστίασης και στο λιανεμπόριο.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ήταν πολύ πιο προωθημένες από ότι η στήριξη που έλαβαν εν τέλει από το κράτος. Ζητούσε, να γίνει ακατάσχετη και αφορολόγητη η μη επιστρεπτέα προκαταβολή, την πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που έκλεισαν εντελώς και του 40% των μισθών και το σύνολο των εισφορών σε εκείνες που υπολειτουργούσαν εξαιτίας της πανδημίας. Επίσης, ζήτησε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το «ιταλικό» μοντέλο για τα ενοίκια, με το κράτος να επιδοτεί το 40% του ενοικίου.

Στο επιτακτικό ερώτημα που έθεταν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για το «πού θα βρεθούν τα λεφτά», οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απαντούσαν ότι στα κρατικά ταμεία υπήρχαν 37 δισεκατομμύρια ευρώ και κάποια από αυτά θα έπρεπε να διατεθούν για τη συγκράτηση της ύφεσης.

Επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης μιλούσε για ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην αγορά και η κυβέρνηση δεν τα αξιοποίησε. Με αυτό τον τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε στην κατηγορία περί «λαϊκισμού» που εξαπέλυσε εναντίον τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ προσπαθούσε να αποδείξει ότι οι προτάσεις που κατέθεσε είναι ρεαλιστικές.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούσε να αποδομίσει πλήρως και το λεγόμενο «Σχέδιο Πισσαρίδη», ειδικά στο κομμάτι που αναφέρεται στις «πολλές μικρές επιχειρήσεις», με την Έφη Αχτσιόγλου να επιτίθεται στη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τις «θεωρεί βαρίδι για την οικονομία» και επί της ουσίας προσπαθεί να τις οδηγήσει στην εξαφάνιση. Μάλιστα, προσέθεσε ότι αποτελεί «μία συνταγή που φέρνει κοινωνικό αδιέξοδο και δεν μπορεί να έχει αναπτυξιακή προοπτική».

Για την Κουμουνδούρου, η προσέγγιση με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες είναι ζήτημα «ζωτικής» για αυτούς σημασίας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν, η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ήταν εκείνη που τους γύρισε μαζικά την πλάτη στη περσινή διπλή εκλογική αναμέτρηση και όχι αδίκως, αφού οι ίδιοι -αυτοκριτικά- αναφέρουν ότι δεν κατάφεραν να βάλουν φρένο στις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που φορτώθηκαν κατά την περιόδο των μνημονίων.

Αυτή τη δυναμική ομάδα προσπαθούν να προσεγγίσουν σήμερα, ζητώντας από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει εδώ και τώρα μόνιμα και έκτακτα μέτρα στήριξης, πετυχαίνοντας έτσι δύο μεγάλους στόχους. Από τη μία να οικοδομήσει μια νέα, κοινωνική συμμαχία με τους μικρομεσαίους -διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα διαρραγεί εκείνη που διατηρεί με τα εργαζόμενα στρώματα- και από την άλλη να τους αποκόψει από την κυβερνητική επιρροή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.