ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές ανάβει η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για «προοδευτική» συγκυβέρνηση

Φωτιές ανάβει η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για «προοδευτική» συγκυβέρνηση
INTIME

Φωνές που τάσσονται υπέρ μίας «προοδευτικής» διακυβέρνησης αρχίζουν να ακούγονται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, έχοντας ως βασικούς εκφραστές τον Γιώργο Παπανδρέου και πρόσωπα από το περιβάλλον του, αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθούν σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου, συνεχίζει να παρακολουθεί διακριτικά τα όσα διαδραματίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη, όντας πάντα έτοιμη να ανοίξει τη συζήτηση εφ’ όσον βρει πρόθυμους συνομιλητές.

Σε μια παρέμβαση που ανάβει «φωτιές» στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό ευρύτερα, προχώρησε o Γιώργος Παπαδρέου. Με συνέντευξη του στο περιοδικό «Πατρινόραμα», ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία «με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές, πολιτικές, χρονοδιαγράμματα».

Η συγκεκριμένη αναφορά, αν και δεν ονοματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύεται ως ένα πρώτο δείγμα ύπαρξης δυνάμεων στο ΚΙΝΑΛ που δεν απορρίπτει ασυζητητί το ενδεχόμενο σύμπραξης των ευρύτερων κεντροαριστερών δυνάμεων πριν επιτευχθεί ο στόχος που θέσει η Φώφη Γεννηματά για ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων.

«Υπάρχει ανάγκη, πράγματι, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, εκφράζοντας εν πολλοίς αυτά που σκέφτονται διεθνώς κορυφαίοι παράγοντες της Σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να σταματήσει να αποτελεί η δεξιά την βασική πολιτική.

Παράλληλα, επιδιώκοντας πάντα την προσωπική του δικαίωση για το πρώτο μνημόνιο και εν γένει τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο Γ.Παπανδρέου μίλησε για «όσους επέλεξαν να οικοδομήσουν πολιτικές καριέρες και τα κόμματα εκείνα που έβαλαν πάνω από το εθνικό συμφέρον τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες. Θυμηθείτε, τι μάχη έδωσαν στις πλατείες του θυμού και του διχασμού για να οικοδομήσουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», φράση που στόχευε κατευθείαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, η τοποθέτηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητη, καθώς είναι δεδομένο ότι από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ -που είναι και η μοναδική ρεαλιστική προοπτική για «προοδευτική» κυβερνητική- δεν σταματάει ποτέ να «κοιτάζει» προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

Όπως σας έχει ενημερώσει ήδη από το Σάββατο το Newsbomb.gr, η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την σκληρή αντιπολιτευτική «στροφή» που έχει πάρει η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και τις καταγγελίες της ίδιας της Φ.Γεννηματά για απόπειρα του Μεγάρου Μαξίμου να εμπλακεί προς όφελος του στην μελλοντική ενδοπαραταξιακή αναμέτρηση.

Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου δεν είναι, πάντως, ο μοναδικός λόγος που θα προκληθούν αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό. Σήμερα το απόγευμα στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί μία διαδικτυακή εκδήλωση υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση ΝΔ και ΑΣΕΠ. Από την Αριστεία στην Ευνοιοκρατία» και στην οποία θα συμμετάσχουν δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Γ.Παπανδρέου. Αυτό, βέβαια, από μόνο του, δεν θα αποτελούσε είδηση. Το γεγονός, όμως, πως ο ένας από αυτούς είναι βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Καστανίδης και ο άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης, έρχεται να ενισχύσει την όλη συζήτηση για άνοιγμα διαύλων ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, με πρωταγωνιστές στελέχη που έχουν αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό.

Η συνέντευξη του Γ.Παπανδρέου και η συμμετοχή του Χ.Καστανίδη σε κοινό πάνελ με τον Γ.Ραγκούση, προκαλούν ήδη αντιδράσεις στη «δεξιά» πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ, που πιστεύει ότι κάποιοι προσπαθούν να ανοίξουν μελλοντικές κυβερνητικές παρτίδες με τον «μισητό» για αυτούς ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.