ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λεφτά για εκλογές από τη βάση!

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λεφτά για εκλογές από τη βάση!

Προβληματισμό προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από τη βάση.

Παρά την αμετακίνητη θέση του Γ. Παπανδρέου, που επιμένει στην κατά γράμμα τήρηση του καταστατικού στη διαδικασία διαδοχής, στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, που συνεδρίασε υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη, με θέμα την εκλογή νέου προέδρου, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στον Γ. Παπανδρέου να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, επικαλούμενη τρεις πολύ σοβαρούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος αφορά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Νομαρχιακές και Τοπικές Οργανώσεις, που αμφισβητείται αν μπορούν να οργανώσουν τη διαδικασία και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την οικτρή κατάσταση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Όταν οι υπάλληλοι του κόμματος είναι απλήρωτοι, ερωτηματικά εγείρονται για το εάν η διαδικασία μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Τρίτον, υπάρχουν φόβοι για ένταση και επεισόδια, που γίνονται άλλωστε κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ διεξάγει κομματικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, ο τρίτος παράγοντας ήταν αυτός που κυριάρχησε στην εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής έχουν ζητήσει από τις κομματικές οργανώσεις να διευκρινίσουν αν μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία εκλογής από τη βάση, στα όρια της αρμοδιότητάς τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση θα είναι αρνητική.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο Γ. Παπανδρέου, παρότι γνωρίζει την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, δεν έκανε καμία νύξη σε αυτήν, εμμένοντας στην εκλογή νέου αρχηγού με τον τρόπο που ορίζει το καταστατικό.

Ωστόσο, στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, αναμένεται ότι θα μετάσχει και ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος θα ενημερώσει τα στελέχη για τους κινδύνους της διαδικασίας.