ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Θετική η επέκταση - Θα έπρεπε να συνοδεύεται από επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης

Γεννηματά: Θετική η επέκταση - Θα έπρεπε να συνοδεύεται από επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης
ΙΝΤΙΜΕ

Με αναφορά στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή την Τετάρτη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. 

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, «η σημερινή μέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία», σημείωσε η κυρία Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τη νίκη της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, ως νίκη σε όσους πιστεύουν στις αρχές της.

«Ελπίζουμε να ανοίξει μία νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, η επέκταση είναι μία θετική εξέλιξη», είπε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι θα έπρεπε να συνοδεύεται από επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης.

«Η μη επέκταση δημιουργεί προβλήματα, τώρα που ξεκινούν οι διερευνητικές», τόνισε, και κάλεσε τον πρωθυπουργό, να εξηγήσει γιατί δεν ολοκληρώθηκε η σχετική προετοιμασία, ώστε να ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και αυτή η επέκταση.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το εάν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς και να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την τακτοποίηση του ζητήματος.

Ακόμη, η αναφέρθηκε στις τουρκικές διεκδικήσεις, λέγοντας πως χρειάζεται αποτελεσματική πολιτική αποτροπής της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής.

«Είναι αδιανόητο, να ειναι ανακλαστικές οι αντιδράσεις στις τουρκικές δράσεις», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας αναθεωρημένη γραμμή, την οποία η κυβέρνηση ανέλαβε, κατά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κατ'επανάληψη.

«Η κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κινείται χωρίς σταθερή γραμμή», συνέχισε η κυρία Γεννηματά, καταλογίζοντας αναβλητικότητα τόσο στις αποφάσεις όσο και στην εφαρμογή τους εκ μέρους της.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, ότι ξεκινούν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές, εκτιμώντας, ότι μπορεί να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και να ανοίξουν τον δρόμο για την οριοθέτησης της ΑΟΖ, σύμφωνα πάντα με το Δίκαιο της θάλασσας.

Ωστόσο, όπως είπε, «δεν επιτρέπεται να συγχέονται οι διερευνητικές επαφές με τη διαπραγμάτευση».

«Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε το 2002 και έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένο το 2013 και χρησιμοποιήθηκε ώσπου διακόπηκαν το 2016, είναι ένα κεκτημένο ευνοϊκό, καθώς προσδιορίζει το καταληκτικό αντικείμενο των διερευνητικών. Δεν επιτρέπεται να συγχέονται οι διερευνητικές με την διαπραγμάτευση».

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να αρχίσει μόνον όταν προσδιοριστούν με σαφήνεια στις διερευνητικές οι εκατέρωθεν προσεγγίσεις επί της μίας και μόνης διαφοράς, αλλά και συμφωνηθεί το πλαίσιο επίλυσης, που είναι αποκλειστικά οι προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Εφόσον το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας γίνει αμοιβαία δεκτό ως το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τότε, στην συνέχεια, η διαπραγμάτευση θα καταλήξει είτε σε συμφωνία οριοθέτησης, είτε -σε περίπτωση αποκλινουσών θέσεων και ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου- σε ειδική συμφωνία/συνυποσχετικό περί παραπομπής της οριοθέτησης στη Διεθνή Δικαιοσύνη, στην Χάγη», είπε.

«Αμήχανη και διστακτική η ΕΕ απέναντι στην τουρκική στρατηγική»

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε ακόμη στη στάση της ΕΕ απέναντι στη νέα στρατηγική της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την αμήχανη και διστακτική. «Εγκλωβίζεται σε εθνικούς τακτικισμούς και αναβάλλει συνεχώς ουσιαστικές κυρώσεις, που θα την αναγκάσουν να αναστείλει τα σχέδιά της», είπε και πρόσθεσε:

«Σε αυτές τις συνθήκες είναι επιβεβλημένο η Ελληνική Κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την υπεράσπιση των δικαίων μας με κάθε διπλωματικό και αποτρεπτικό μέσο. Με ξεκάθαρη εθνική γραμμή και κόκκινες γραμμές. Να μην επιτρέψει δημιουργία τετελεσμένων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γυμνάσια - Λύκεια: Προτεραιότητά το άνοιγμά τους λένε στην κυβέρνηση - Τι ισχύει με τις μετακινήσεις