ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Επισφράγιση της αποτυχίας Μητσοτάκη το νέο lockdown

Αλέξης Τσίπρας: Επισφράγιση της αποτυχίας Μητσοτάκη το νέο lockdown
INTIME

Σφοδρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, που κατά τη γνώμη οδήγησε στο νέο γενικό lock down, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό για το λεγόμενο «κορονογλέντι» της Ικαρίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, με στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA.

«Η κυβερνητική απόφαση είναι για ένα νέο lockdown μέσα στο lockdown, επιβεβαιώνει αυτό που λέμε όλο αυτό το διάστημα: ότι η κυβέρνηση κινείται βλέποντας και κάνοντας, τώρα κάνοντας και βλέποντας. Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και βλέπει τι θα γίνει την επομένη. Άρα μάλλον είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβερνητικής διαχείρισης απέναντι στην πανδημία», σημείωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Επί τη ουσίας, μίλησε για πλήρη αποτυχία στη διαχείριση του δεύτερου κύματος, υποστηρίζοντας πως «Η κυβέρνηση από το δεύτερο πανδημικό κύμα και μετά δεν έχει πάρει θετικό βαθμό στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει προκειμένου να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος».

Επέμεινε για ακόμα μία φορά στο να γίνονται στοχευμένα και δωρεάν τεστ στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις ευαίσθητες δομές, όπως είναι τα γηροκομεία και οι δομές των μεταναστών.

Για τη θύελλα που σηκώθηκε στο θέα της Ικαρίας, ο τέως πρωθυπουργός κατηγόρησε τον διάδοχο του για «αλαζονεία». «Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι έχει μολυνθεί από μια πολιτικά θανατηφόρα ασθένεια. Την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας. Δεν πρόκειται περί λάθους. Πρόκειται περί αλαζονείας». Συμπλήρωσε πως είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός υποπίπτει σε ένα ατόπημα, σχολιάζοντας πως αν «ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα που ο ίδιος εξαγγέλλει, δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό». Χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τον τρόπο που επιχείρησε επικοινωνιακά το επιτελείο της Ν.Δ. να διαχειριστεί την υπόθεση «με προσπάθεια να πάει στα χαμηλά στα μέσα ενημέρωσης, με πιέσεις, με ανακοινώσεις στην ΕΡΤ, στη δημόσια τηλεόραση στον χώρο εργασίας μην παίζετε αυτό το βίντεο, με δηλώσεις στελεχών ότι έλα μωρέ είναι τόσο δημοφιλής ο πρωθυπουργός μας που τον αγαπάνε οι πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την πρόταση του για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των χρεών που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, μια ρύθμιση που για το δημόσιο θα προβλέπει ρύθμιση και «κούρεμα» ενός κομματιού του, υποστηρίζοντας πως αν δεν πάμε σε μια διαγραφή που θα είναι της τάξης του 40% με 60% και 120 δόσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να αποπληρωθεί αυτό το χρέος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «υποκινητή» των φοιτητικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, σημειώνοντας ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει μία σειρά από μέτρα χωρίς αντιδράσεις – κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί κατά τη γνώμη του. Επίσης, στάθηκε στην μείωση των εισακτέων κατά 25.000 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «πελατεία» για τα ιδιωτικά κολλέγια. Πάντως, αναγνώρισε ότι σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχει πρόβλημα παραβατικής συμπεριφοράς από εξωπανεπιστημιακούς, συμπληρώνοντας ότι η ύπαρξη της αστυνομίας μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα» ανάλογο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Από την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η οικονομία. Ο Αλ.Τσίπρας υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, ενώ προειδοποίησε και για την αύξηση του δημόσιου χρέους. Επίσης, έδειξε αισιόδοξος ότι μπορεί να ανατραπεί η δημοσκοπική εικόνα «ηγεμονίας» της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως έχει «αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έχει αρχίσει η φθορά», συμπληρώνοντας πως «αν ο κ. Μητσοτάκης ακούσει αυτές τις εισηγήσεις των συμβούλων του που βλέπουν τις και του λένε «πήγαινε τώρα σε εκλογές να νικήσεις τον αντίπαλό σου», πιστεύω ότι θα υποστεί το βράδυ των εκλογών, αν δηλαδή εν μέσω της πανδημίας προσφύγει σε εκλογές ενώ έχει άλλα δυο χρόνια με βάση το Σύνταγμα, θα υποστεί μεγάλο, τεράστιο εκλογικό σοκ».

Στο ερώτημα γιατί δεν ζητάει εκλογές, επανέλαβε ότι δεν θα το κάνει εν μέσω πανδημίας, την ώρα που ο μέσος Έλληνας πολίτης αγωνιά για το αύριο. «Όταν θα ανοίξει η μεγάλη συζήτηση όταν με το καλό θα φύγει η πανδημία και θα ανοίξει η συζήτηση ποιος μπορεί τώρα να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης», ήταν η απάντηση του, λέγοντας ότι τότε θα ζητήσει προσφυγή στις κάλπες.

Για την στήριξη των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «Την ίδια στιγμή όμως είναι ξεκάθαρο ότι σε μια δημοκρατία πρέπει να ισχύουν οι νόμοι για όλους και για τον πιο ελεεινό δολοφόνο, καταδικασμένο. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους». Τέλος, στήριξε απόλυτα όσους και όσες βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν συμπεριφορές κακοποίησης, δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό τους.

Δείτε τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σκληρό lockdown στην Αττική ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός - Όλα τα νέα μέτρα