ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρεαλιστής Αλέξης Τσίπρας και η «ταξική στόχευση» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ρεαλιστής Αλέξης Τσίπρας και η «ταξική στόχευση» του ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, με σοβαρές, στοχευμένες, ρεαλιστικές και με ταξικό πρόσημο προτάσεις, επιχείρησε να στείλει με την χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας, που επικεντρώθηκε στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στον δημόσιο διάλογο μετά την υποχρεωτική καραντίνα στην οποία είχε τεθεί, μέσα από μία εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη, ήταν κίνηση επιβεβλημένη. Το νέο lockdown μέσα στο lockdown, το «γεύμα της Ικαρίας», οι δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία, αλλά και ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, «υποχρέωσαν» τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε αυτή την παρέμβαση.

Στο πρώτο ζήτημα που ήθελε να αναφερθεί, ήταν εκείνο της πανδημίας. Εκτός από τη σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση ως προς τη συνολική διαχείριση της κρίσης, ο Αλ.Τσίπρας εστίασε στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι – που άλλωστε αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος του. Αναφέρθηκε στον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην «άρνηση» της κυβέρνησης να προσφέρει λύση, όπως και στην έλλειψη μέτρων στους μεγάλους χώρους εργασίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού, όπως και στα σχολεία, αφού δεν μειώθηκαν τα παιδιά στις αίθουσες. Το ίδιο έκανε με την αναφορά του στην μη συνταγογράφείται το τεστ, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην το κάνουν εξαιτίας του υψηλού κόστους.

Θέλησε, επίσης, να απευθυνθεί στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που κατά γενική ομολογία αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας και ένα κοινό που ενδιαφέρει πολύ το κόμμα του, αφού παραδοσιακά στηρίζει την συντηρητική παράταξη και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τους προσεγγίσει. Έτσι, για πρώτη φορά σε πανελλαδική μετάδοση μίλησε για την ανάγκη ρύθμισης του χρέους που συσσωρεύσαν αυτές οι επιχειρήσεις προς το δημόσιο το διάστημα της πανδημίας, προτείνοντας μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων και «κούρεμα» ενός μέρους του.

Εν ολίγοις, με τις αναφορές του στα προβλήματα μισθωτών και μικρομεσαίων, θέλησε να αναδείξει το ταξικό πρόσημο της πολιτικής του Κ.Μητσοτάκη και την δική του πρόταση, που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτής. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πολιτική κάλυψη που προσέφερε στις φοιτητικές διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας. Τις συνδύασε, μάλιστα, και με το γεγονός ότι 25.000 παιδιά θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φέτος, αφού όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει «πελατεία» για τα ιδιωτικά κολλέγια. Για όσους, τέλος πάντων, θέλουν να σπουδάσουν και μπορούν να πληρώσουν.

Φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρα και ήθελε να αναφερθεί και στο περίφημο «γεύμα της Ικαρίας». Αλλά και εκεί, στόχος του ήταν να αναδείξει την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία πλευρά βρίσκεται ο λαός που βιώνει τις συνέπειες της πανδημίας και από την άλλη ο «αλαζόνας» πρωθυπουργός, που δεν τηρεί τα μέτρα που ο ίδιος επέβαλε. «Αποφασίζεις με 30 νοματαίους να κάτσεις να φας ενώ τα εστιατόρια είναι κλειστά και σε βλέπει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και ξέρει ότι δεν μπορεί να το ανοίξει το εστιατόριό του γιατί απαγορεύεται. Στο δικό του εστιατόριο κολλάει και στο μπαλκόνι του βουλευτή δεν κολλάει», ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας το μάτι στους επιχειρηματίες της εστίασης, με τους οποίους έχει αναπτύξει στενή επαφή τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο υπεύθυνο προφίλ που προσπαθεί να καλλιεργήσει, εντάσσεται και η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα γιατί δεν ζητάει εκλογές, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο να το κάνει εν μέσω πανδημίας, προειδοποιώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα υποστεί «μεγάλη ήττα», αν προσφύγει σε εκλογές εκμεταλλευόμενος την πανδημία. Παράλληλα, προσπάθησε να ανυψώσει το ηθικό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να αντιστρέψει το κλίμα ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι μπορεί το κόμμα του να ανατρέψουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.