ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Βενιζέλου με Αριστερά-ΛΑΟΣ

Αντιπαράθεση Βενιζέλου με Αριστερά-ΛΑΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου που αφορά το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ο οποίος και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στην έναρξη της συνεδρίασης σημειώθηκε αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τα κόμματα της Αριστεράς και τον ΛΑΟΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας, το οποίο υποστήριξε τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΛΑΟΣ, ενώ αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που προσέδωσε η κυβέρνηση στο νομοθέτημα.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), υπάρχει παραβίαση του άρθρου 73 του Συντάγματος που αφορά στις συντάξεις. Ο βουλευτής επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απολογισμός του προϋπολογισμού, στο σκέλος που έχει εκτελεστεί.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η διαδικασία είναι συνταγματική, επικαλούμενος μάλιστα αιτιολόγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επιχειρήματα αντισυνταγματικότητας προέβαλαν και οι Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) και Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ), με τον κ. Βενιζέλο να κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς» και να ζητά από τα κόμματα να μείνουν στην ουσία του ζητήματος., «Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη καταστροφή», προσέθεσε.

«Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη και, σε αυτή τη φάση και ο ΛΑΟΣ, προτείνουν το αδιέξοδο και δεν πρέπει απλώς να απορριφθεί η πρόταση για αντισυνταγματικότητα, αλλά πρέπει να απορριφθεί η ανεύθυνη και αντιλαϊκή πολιτική που προτείνουν στον ελληνικό λαό», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, εκ μέρους του ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχέδιου και στα σημαντικότερα άρθρα του.