ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Αυτά είναι τα 170 έργα που θα δημιουργήσουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας

Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Αυτά είναι τα 170 έργα που θα δημιουργήσουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης με τίτλο «Ελλάδα 2.0» παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα και για μια «γέφυρα» που «θα δηγήσει την Ελλάδα όχι μόνο στη μετά Covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα».

«Στον πυρήνα του σχεδίου μας βρίσκεται η δημιουργία πολλών μόνιμων ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει με δύο όρους:

  • όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του ταμείου θα πρέπει να επενδύει και δικούς του πόρους αναλαμβάνοντας ρίσκο και
  • όλα τα έργα που θα εγκριθούν πρέπει να είναι ώριμα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ «ΕΛΛΑΔΑ 2.0»

Όπως είπε «το σχέδιο καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας»

Υπενθύμισε το μέγεθος των πόρων που θα κινητοποιηθεί καθώς, όπως είπε, συζητάμε για 57 δισ. ευρώ αν προσθέσουμε στα 32 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών επενδύσεων το επιπρόσθετο κεφάλαιο των 25 δισ. που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα».

«Η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε εξωστρεφή με ψηφιακό κράτος, με ένα φορολογικό σύστημα που να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη με έργα σε όλη την Ελλάδα που έχουν όμως και κοινωνικό πρόσημο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

Δείτε την παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στη Gallery που ακολουθεί:

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κάνοντας αναφορά:

  • Στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων
  • Στην μεγάλη στροφή στις ΑΠΕ
  • Τα μεγάλα έργα υποδομής στον οδικό άξονα της Βόρειας Κρήτης
  • Στον άξονα Ε65
  • Στα έργα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου
  • Στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων
  • Σε σημαντικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας
  • Στην αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής όπως π.χ. με εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων
  • Στην εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά
  • Στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων
  • Στον θεσμό του ειδικού βοηθού για κάθε συμπολίτη με ειδικές ανάγκες

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Δεν περιορίζεται σε θητείες, αλλά απλώνεται σε δεκαετίες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, ευκαιρία για την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Είναι όμως πρωτίστως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί».

Δείτε την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης:

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα -οικονομία, κοινωνία και θεσμούς- σε μια νέα εποχή τόνισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με οικονομικούς όρους, ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, εθνικό προϊόν και απασχόληση, κενό ενδημικό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Σύμφωνα με τον ίδιο για την υλοποίηση του Σχεδίου η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δηλαδή 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέλυσε, μάλιστα, τους τέσσερις πυλώνες του «Ελλάδα 2.0»: Τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος εξήγησε ότι το σχεδιο Ελλάδα 2.0 «είναι ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει σαν στόχο να κάνει update στο λειτουργικό της χώρας, στο software και το hardware της Ελλάδας.

«Για να μιλήσουμε στη γλώσσα των νέων, καθώς αυτό είναι ένα σχέδιο που αφορά πρωτίστως το μέλλον και άρα τους ίδιους, είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται κάθε τόσο στις εφαρμογές του κινητού μας για να βελτιώσουν τις αρχικές εργοστασιακές του ρυθμίσεις», ήταν το χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφερε ο κ. Σκέρτσος.

Ο στόχος, όπως σημείωσε, είναι «να δημιουργήσουμε τη νέα καλύτερη εκδοχή της χώρας μας, τη version 2 της Ελλάδας. Και το timing είναι ιδανικό, ακριβώς πάνω στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Κωδικός «ελεγχόμενη αποσυμπίεση»: Οι τελευταίες σκέψεις για εμπόριο, σχολεία, εστίαση