ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη - Επιχείρηση επανεκκίνησης των σχέσεων Αθήνας και Τρίπολης

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη - Επιχείρηση επανεκκίνησης των σχέσεων Αθήνας και Τρίπολης

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πιάσει το νήμα των σχέσεων καλής γειτονίας με τη χώρα της Βορείου Αφρικής

Επίσκεψη στη Λιβύη θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος της Αθήνας, η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια είχαν απομακρυνθεί λόγω και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Επιχείρηση επανεκκίνησης των σχέσεων Αθήνας- Τρίπολης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος την ερχόμενη Τρίτη μεταβαίνει, συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ΕΡΤ επιδιώκει να πιάσει το νήμα των σχέσεων καλής γειτονίας με τη χώρα της Βορείου Αφρικής από την αρχή, σχέσεις οι οποίες είχαν παγώσει λόγω και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

«Είναι μία επίσκεψη ομαλοποίησης και αποκατάστασης των σχέσεων με μία σημαντική γειτονική χώρα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η δική μας πολιτική δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλου» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Στην Τρίπολη φθάνει το Σαββατοκύριακο και η ελληνική διπλωματική αποστολή που θα αναλάβει την επαναλειτουργία της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, η οποία παραμένει κλειστή από το 2014.

Η Ελλάδα αναδύεται ως ηγέτης της περιοχής με θετική επιρροή στα Βαλκάνια, την Αν. Μεσόγειο, την περιοχή του Ευξείνου Πόντου, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τονίζει ο Νίκος Δένδιας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνο-καναδικής πρωτοβουλίας.

«Ο θετικός μας ρόλος αναγνωρίζεται από συνεχώς πιο σημαντικούς παγκόσμιους και τοπικούς παίκτες. Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική μας θέση, καθώς και στη μακρόχρονη αφοσίωσή μας στις αρχές της Δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου και τους διεθνείς κανόνες».

Γι’ ακόμη μια φορά διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα σημείωναν ότι το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, θα γίνει εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Χρειάζεται συνεχής αποκλιμάκωση για να υπάρξει μια εποικοδομητική συνάντηση και βελτίωση του κλίματος. Θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση μετά από χρόνια» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Καθώς η Κύπρος εορτάζει την εθνική επέτειο του Απελευθερωτικού Αγώνα και οι προετοιμασίες για την σύγκληση της Πενταμερούς συνεχίζονται, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τις αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών.

«Με όπλα μας τα ψηφίσματα των ΗΕ, με όπλα μας τη διεθνή στήριξη, νομίζω είναι εμφανές πλέον ότι ουδείς αποδέχεται τις αξιώσεις της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών».

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα έγινε το απόγευμα η πρώτη τηλεφωνική επαφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Στην ατζέντα των δυο ανδρών, η αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία, οι διμερείς συνεργασίες, θέματα ασφάλειας για την Αν. Μεσόγειο και η αντιμετώπιση των αναδυόμενων ασύμμετρων απειλών, αλλά και εξοπλιστικά θέματα, όπως το ζήτημα των φρεγατών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.