ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε δύναμη ευθύνης» - Τα μηνύματα και οι υποσχέσεις προς τους πολίτες

Αλέξης Τσίπτας
In Τime

Με ένα ρεαλιστικό και συγχρόνως εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνηση και έχοντας ως κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα -ο οποίος πυκνώνει συνεχώς τις δημόσιες παρεμβάσεις του- επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει τη δική του, μεγάλη αντεπίθεση, έχοντας ως σαφή στόχο να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ανατρέψει το δυσμενές δημοσκοπικό περιβάλλον.

Εδώ και αρκετό καιρό, οπότε και οι αντιπολιτευτικές μηχανές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν να δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει από τα στελέχη του να αναδεικνύουν στις εμφανίσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις δικές τους προτάσεις και να μην αρκούνται απλά στον καταγγελτικό λόγο κατά της κυβέρνησης.

Αυτό, άλλωστε, έκανε πράξη και ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα». Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας και δεν επιχείρησε να καλυφθεί πίσω από τη διαχειριστική «ανεπάρκεια» της κυβέρνησης, την οποία και επανειλημμένα έχουν επισημάνει από την Κουμουνδούρου.

Επί της ουσίας, ο Αλ.Τσίπρας δεσμεύτηκε προς τους πολίτες ότι ακόμα και σε αυτές τις δυσμενέστατες συνθήκες, το κόμμα του και ο ίδιος είναι σε θέση να «υπογράψουν» μαζί τους ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», με στόχο να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, λοιπόν, ήταν η αναφορά του στο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο θα παρουσιαστεί σε μερικές εβδομάδες και θα στηρίζεται σε τρείς άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά τη διαγραφή χρέους προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 40% - 60% και 120 δόσεις.
  • Δεύτερος, μια σειρά από μέτρα ρευστότητας, «που έχουν ανάγκη σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να σταθούν στα πόδια τους.
  • Τρίτος, ένας νέος πτωχευτικός δίκαιος, που θα αντικαταστήσει «τον άθλιο αυτόν πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση».

Την παραπάνω πρόταση, την οποία το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαραίτητη προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την υπερασπίστηκε με πάθος. Όπως είπε, είναι απολύτως ρεαλιστική και κοστολογημένη, υπενθυμίζοντας πως η δική του κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε ανάλογη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εν μέσω αυστηρής επιτήρησης από τους δανειστές.

Με αυτό τον τρόπο έκλεισε το μάτι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη κατά τη περίοδο της πανδημίας, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως εκφραστής αυτών των κοινωνικών στρωμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αναφορές που έκανε περί «ακατανόητης απόφασης» της κυβέρνησης να κρατάει κλειστά τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις της εστίασης (σε εξωτερικό χώρο) εδώ και πέντε μήνες.

Και αν η επιχείρηση «γοητείας» της μεσαίας τάξης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν έξι μήνες, η σχέση με της Κουμουνδούρου με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα είναι σφυρηλατημένη εδώ και χρόνια, αφού όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη κορυφή των εκλογικών τους προτιμήσεων. Έτσι, ήταν απολύτως λογικό να καταφερθεί με σκληρά λόγια εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, υποσχόμενος, παράλληλα, στους εργαζόμενους, πως θα το καταργήσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί ξανά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ένα ακόμα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Αλ.Τσίπρα, ήταν η αισιοδοξία που εξέπεμπε κάθε φορά που απαντούσε στις ερωτήσεις που δέχονταν και εμπεριείχαν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Δεν ήταν λίγες εκείνες οι φορές που εμμέσως αμφισβήτησε τα στοιχεία των ερευνών κοινής γνώμης που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, σε κάποια αποστροφή του λόγου του, σημείωσε μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι εξαιτίας της «ανεπάρκειας» και της «ανικανότητας» της κυβέρνησης, ίσως το κόμμα του κληθεί να αναλάβει ευθύνες πολύ πιο σύντομα από όσο και οι ίδιοι θα ανέμεναν, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει σύντομα διέξοδο από τα συσσωρευμένα προβλήματα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να στείλει στο κομματικό ακροατήριο το μήνυμα ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι αναστρέψιμη και πως το κλίμα καθημερινά αλλάζει προς όφελως του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, θα πρέπει όλοι μαζί να δώσουν την εκλογική μάχη -όταν και όποτε έρθει εκείνη η ώρα- με μοναδικό στόχο τη νίκη.

Ο ίδιος πάντως, απέφυγε να απαντήσει στο αν θα ζητήσει σύντομα εκλογές, όμως, το Newsbomb.gr σας έχει ενημερώσει ότι η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη και πως όταν η πανδημία τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, τότε ο Αλ.Τσίπρας θα ζητήσει από τον Κ.Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Άλλωστε, φαίνεται πως προετοιμάζει ήδη το έδαφος για αυτή τη κίνηση, καθώς δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για «αποτυχημένη» ή ακόμα και για «απούσα» κυβέρνηση, αλλά και για την ανάγκη να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας μία νέα, προοδευτική ηγεσία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.