ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «όπλα» για το εργασιακό η αντιπολίτευση – Στην απεργία Τσίπρας-Γεννηματά-Κουτσούμπας

Στα «όπλα» για το εργασιακό η αντιπολίτευση – Στην απεργία Τσίπρας-Γεννηματά-Κουτσούμπας
Φωτογραφία αρχείου
InTime

Έτοιμα για μετωπική σύγκρουση με τη κυβέρνηση μπροστά στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο είναι έτοιμο να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής είναι ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΚΚΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ακονίζουν τα νύχια» τους με σκοπό να απομονώσουν πολιτικά τη κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, αλλά και να την εκθέσουν στη κοινωνία για τις πολιτικές της επιλογές.

Η επιτυχία της σημερινής μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης αποτελεί μία πρώτη δοκιμασία για όσους αντιτίθενται στη κυβερνητική πρωτοβουλία που αλλάζει πλήρως το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. Εκτός από τα συνδικάτα, το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς σε μερικά 24ωρα θα κληθούν να δώσουν τη «μητέρα των μαχών» σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Είναι δεδομένο πως μία δυναμική απεργιακή κινητοποίηση θα τους προσφέρει μεγάλη ώθηση στη σύγκρουση της Ολομέλειας. Ενδεικτικό του βάρους που ρίχνουν στην σημερινή συγκέντρωση, είναι το γεγονός πως σε αυτή θα παραβρεθούν οι αρχηγοί τους.

Όλοι στον δρόμο

Και αν για τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο «δρόμος» είναι κάτι το συνηθισμένο, η επιστροφή σε αυτόν του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, συνιστά από μόνο της ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δείχνουν να επιλέγουν τη λογική της μετωπικής σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η στροφή προς τις κινηματικές διαδικασίες αποτελούν, παράλληλα, και ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στα δύο κόμματα, ως προς τη κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

ΣΥΡΙΖΑ

«Ένα νομοσχέδιο που καθιστά “λάστιχο” τη ζωή των εργαζομένων, καταστρατηγεί το 8ωρο, πλήττει τον συνδικαλισμό, και το δικαίωμα στην απεργία, δεν πρόκειται να “νομιμοποιηθεί” από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι τελικά θα τιμωρήσουν τους εμπνευστές του», είπε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, περιγράφοντας περιληπτικά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου για το τι θα ακολουθήσει.

Χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους διανομείς, σε μία συμβολική κίνηση, καθώς πρόκειται για έναν επαγγελματικό κλάδο όπου τα δικαιώματα είναι από ελάχιστα, ως ανύπαρκτα και οι κίνδυνοι μεγάλοι. Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως το νομοσχέδιο θα περάσει, όσο μεγάλη κι αν είναι η απεργιακή κινητοποίηση, στη Κουμουνδούρου προετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη ημέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μεταφέρει στους εργαζόμενους το μήνυμα πως η λύση βρίσκεται στη συμπόρευση μαζί του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα καταργηθεί άμεσα από μία δική του κυβέρνηση.

ΚΚΕ

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ σκοπεύει να διατηρήσει τη πρωτοκαθεδρία του σε επίπεδο εργατικού κινήματος, να προετοιμάσει το έδαφος για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος, αλλά και να «αγκαλιάσει» ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί και στη παρούσα φάση είναι κομματικά άστεγοι.

«Λάδι στη φωτιά» λίγο πριν την απεργιακή κινητοποίηση έριξε η απόφαση των δικαστηρίων να κηρύξουν χωρίς κανέναν λόγο παράνομη την απεργία των ναυτεργατών. Ο Περισσός τόνισε πως η δικαστική απόφαση βγήκε κατ’ απαίτηση κυβέρνησης κι εφοπλιστών, χαρακτηρίζοντας τη «πρόκληση πρώτου μεγέθους», καθώς πρόκειται για μία απεργία που έχει προκηρυχθεί εδώ και 10 μέρες από πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Αν νομίζουν ότι με τέτοιες αποφάσεις μπορούν να κάνουν επίδειξη δύναμης, είναι βαθιά γελασμένοι. Θα φάνε τα μούτρα τους, γιατί η πραγματική δύναμη και το δίκιο είναι με το μέρος των εργαζομένων που, στα λιμάνια και σε όλους τους χώρους δουλειάς, μαζικά θα συμμετέχουν στην απεργία και αποφασιστικά θα περιφρουρήσουν τον αγώνα τους», τόνισε σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής με τη σειρά του, θέλει να έρθει σε επαφή ξανά με τις μάζες των εργαζόμενων που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ την εποχή τον μνημονίων. Αυτό το κενό θέλει να διαβεί η Φώφη Γεννηματά με τη συμμετοχή της στην απεργιακή συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ, υποστήριξε ότι το κόμμα της θα σταθεί απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης «να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Απεργία: «Κατεβάζει ρολά» η χώρα - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς - Πώς θα πάτε στη δουλειά σας