ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας: Παρέμβαση στην Υπουργική Συνάντηση της Κοινότητας Δημοκρατιών - Επαφές στη Νέα Υόρκη

Νίκος Δένδιας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Σε παρέμβασή του στη 10η Υπουργική Συνάντηση της Κοινότητας Δημοκρατιών, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας στάθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δημοκρατικές χώρες στο παρόν αλλά και το άμεσο μέλλον.

Η 10η Υπουργική Συνάντηση της Κοινότητας των Δημοκρατιών είχε θέμα «Democracy and Resilience: Shared Goals», με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια να κάνει καίρια παρέμβαση και να τονίζει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Δημοκρατία στη σύγχρονη εποχή. Αφού χαιρέτησε την εκδήλωση και συνεχάρη τη Ρουμανία για την προεδρία, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως το 2021 συμπληρώνονται 21 χρόνια από την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Βαρσοβίας, που έφερε και τη δημιουργία της Κοινότητας το 2000.

«Κατά την διάρκεια των ετών αυτών έχουμε επανεπιβεβαιώσει την προσήλωσή μας στον ακρογωνιαίο λίθο της Κοινότητάς μας: τον σεβασμό και την τήρηση των βασικών δημοκρατικών αρχών, αξιών και πρακτικών», σχολίασε. Οι αρχές που ανέφερε ο κ. Δένδιας ήταν οι:

  • Ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές
  • Ελευθερία λόγου και έκφρασης
  • Ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση
  • Κράτος δικαίου
  • Ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων
  • Ισότητα των φύλων
  • Πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες

«Η Δημοκρατία είναι ένα πολιτικό σύστημα, είναι όμως επίσης και μια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε πριν από δυόμιση χιλιετίες. Έχει κάνει βήματα προόδου, αλλά έχει γνωρίσει και οπισθοδρομήσεις. Η Δημοκρατία απαιτεί ανθεκτικότητα, όπως εξαιρετικά αποτυπώνεται στο θέμα της φετινής Συνάντησης. Η πρόοδος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και διαρκή ετοιμότητα. Οφείλουμε να εμβαθύνουμε τον διάλογο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία. Επίσης, πρέπει να στηρίξουμε την εδραίωση της δημοκρατίας σε χώρες που βρίσκονται σε μεταβατική κατάσταση. Ανθεκτικότητα και εγρήγορση είναι το βασικό μήνυμα», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσα να απαριθμήσω μία σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζει η δημοκρατία. Ωστόσο, η μάχη κατά της πανδημίας COVID-19 συχνά καθίσταται λιγότερο αποτελεσματική εξαιτίας των ψευδών ειδήσεων. Και αυτό, για μια σειρά από λόγους, που εκτείνονται από την άγνοια μέχρι την κακοπιστία. Για την διαχείριση των ευαίσθητων και συχνά επιζήμιων καταστάσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν οι ψευδείς ειδήσεις, οι Δημοκρατίες οφείλουν να αναζητήσουν απαντήσεις. Αυτό μπορεί να γίνει αν εστιάσουν στη δύναμη τους να πείθουν, μέσω του διαλόγου και της ανάδειξης της επιστημονικής αλήθειας. Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, η διαμορφούμενη κατάσταση για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν μοιάζει δυσοίωνη. Επιτεύγματα πολλών ετών προόδου κινδυνεύουν να ακυρωθούν. Αποτελεί καθήκον μας να τις υπερασπιστούμε ευθαρσώς. Οφείλουμε να απαιτήσουμε τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους».

Κλείνοντας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Όπως προανέφερα, η δημοκρατία είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο εγχείρημα. Επαφίεται σε εμάς να εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε την εδραίωσή της σε όλο τον κόσμο. Από την άποψη αυτή, η Κοινότητα Δημοκρατιών έχει διαδραματίσει, διαδραματίζει και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο».

Μπαράζ επαφών στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, συνεχίζει το μπαράζ διπλωματικών επαφών. Την Τετάρτη (22.09), είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκείτ, έχοντας πρόσφατη και την υπογραφή του συμφώνου της χώρας μας με τον σύνδεσμο.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, όπου ο κ. Δένδιας συνάντησε τους ασκούμενους και τους ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είχε συνάντηση και με τον ομόλογό του του Κιργιστάν, Ρουσλάν Καζακμπάεφ.

Στη συνέχεια, είχε επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, Βίνσεντ Μπιρούτα, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την αποστολή 200.000 εμβολίων από την Ελλάδα στη χώρα του.

Τέλος, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δρ Σουλτάν Αλ Τζάμπερ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: Αυτή είναι η εκπαιδευτικός που σκότωσε πριν αυτοκτονήσει ο σύντροφός της

ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας - Τέλος το Taxisnet

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου