ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mετά τη Γαλλία έρχεται η συμφωνία με ΗΠΑ - Τι περιλαμβάνει, ποια τα οφέλη για την Ελλάδα

Mετά τη Γαλλία έρχεται η συμφωνία με ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ για το πρωτόκολλο MDCA μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας
Intime News

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και θα υπογράψει το τροποποιητικό πρωτόκολλο της MDCA με τις ΗΠΑ, το οποίοθα έχει πενταετή διάρκεια.

Μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία περιλαμβάνει την εξαιρετικά σημαντική και ουσιαστική «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», σε συνδυασμό με την προμήθεια των πανίσχυρων γαλλικών φρεγατών Belh@rra, η Αθήνα προχωρά και στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας MDCA. Mε τις παραπάνω κινήσεις η κυβέρνηση διευρύνει και εμβαθύνει τις συνεργασίες με μεγάλες δυνάμεις και παραδοσιακά σύμμαχες χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και θα υπογράψει το τροποποιητικό πρωτόκολλο της MDCA, που θα έχει πενταετή διάρκεια.

Σημειώνεται πως στις 5 Οκτωβρίου 2019 υπεγράφη στην Αθήνα η αναθεώρηση του Παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκο Δένδια και Μάικ Πομπέο αντιστοίχως. Η συμφωνία προέβλεπε την αφαίρεση παλαιότερων εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιούνταν από τους Αμερικανούς και την προσθήκη τριών νέων που μαζί με τη Σούδα θα αναμόρφωναν το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην περιοχή: της Αλεξανδρούπολης, της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας και της Βάσης της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Τις τελευταίες ημέρες οι διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πυρετώδεις ώστε να «κλειδώσουν» τα δύο κείμενα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία, δηλαδή το Παράρτημα αλλά και η πολιτική Δήλωση του κ. Μπλίνκεν.

Χθες υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε για συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της αμυντικής συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία που αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας» και η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, η οποία περιλαμβάνει και την αγορά των φρεγατών.

Πάντως ο κ. Δένδιας αναμένεται στις συναντήσεις του να αναφερθεί στο σύνολο των τουρκικών προκλήσεων, στην προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, στη διατήρηση του casus belli, στην «a la carte» χρήση του διεθνούς Δικαίου, αλλά και στο παράλογο και απαράδεκτο αίτημα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, παρά το γεγονός ότι θεωρούν εξαιρετικά σημαντική χώρα την Τουρκία, είναι δεδομένο πως η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή, όπως και ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Bullying σε βάρος 13χρονου: «Δώσε μας λεφτά, γιατί αλλιώς θα σκοτώσουμε τη μάνα σου»

Καιρός: Με καταιγίδες και χαλάζι η Τρίτη - Έρχεται νέο σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας

Squid Game: Spoiler Alert - Τα κρυφά μηνύματα που κανείς δεν πρόσεξε!