ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γόρδιος δεσμός του Φίλιππου Σαχινίδη

Ο γόρδιος δεσμός του Φίλιππου Σαχινίδη

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη.

Την ώρα που στην Ελλάδα κλιμακώνεται η πίεση από τους εκπροσώπους των ιδιωτών μικρό-ομολογιούχων για να τους δοθεί μιας κάποιας μορφής αποζημίωση για τις περιουσίες που έχασαν εξαιτίας του «κουρέματος» του χρέους, στο Eurogroup απόψε θα κληθεί από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να δεσμευθεί ότι δεν θα υποκύψει και ότι δεν θα δώσει καμιάς μορφής ενίσχυση, για να δημιουργηθεί προηγούμενο.

Συγκεκριμένα το Eurogroup φοβάται ότι αν υπάρξει κάποιας μορφής πρόβλεψη για τους Έλληνες ομολογιούχους, τότε θα προκληθεί δεδικασμένο και για τους Ευρωπαίους.

Οπότε τα όποια θετικά αποτελέσματα από το PSI θα τιναχθούν στον αέρα, αφού, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται μεγάλες αποζημιώσεις. Ωστόσο, αποτελεί κοινή παραδοχή, από την άλλη πλευρά, ότι όσοι είδαν τις αποταμιεύσεις να εξανεμίζονται εν μια νυκτί για λόγους ανεξάρτητους από τους ίδιους, δικαιούνται μιας μορφής αποζημίωση.

Αυτό είναι ένα λογικό συμπέρασμα το οποίο δεν αντικρούεται από κανέναν. Καλά – καλά ούτε από την κυβέρνηση. Γι αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κάποιοι, έμμεσοι, τρόποι για να διασφαλιστούν. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με τον συμψηφισμό χρεών προς το δημόσιο.

Το κακό, όμως, είναι ότι α) δεν έχουν όλοι οφειλές προς το κράτος, β) όταν έχουν, δεν είναι τόσο μεγάλες όσο οι αποταμιεύσεις τους που σχεδόν εξαφανίστηκαν ενώ γ)υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κι αυτός ο συμψηφισμός να θεωρηθεί απαράδεκτος από το Eurogroup. Γι αυτό και το έργο του υπουργείου Οικονομικών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, αφού καλείται έναν γόρδιο δεσμό με μάλλον πενιχρά μέσα.