ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μπαράζ διπλωματικών επαφών - Οι επαφές με ξένους ηγέτες και οι επιδιώξεις

Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη
Intime News

Nέο γύρο διπλωματικών επαφών θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά τις ΗΠΑ, το Ριάντ και τη Γλασκώβη, την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Παρίσι για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη, έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια θα βρεθεί σε Λονδίνο και Ρότερνταμ, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου ήδη θα επισκεφθεί τη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί στις 8 Δεκεμβρίου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη του Παρισιού που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου όπου θα συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Έθνη, ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου, ο Γάλλος Πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση σε ξένους ηγέτες, όχι όμως και στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να αποκρύψει το συγκεκριμένο εξαπέλυσε επίθεση για τη συμμετοχή χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που όπως είπε δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο ρόλο.

Στην Πόλη του Φωτός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί εκ νέου με τον Εμανουέλ Μακρόν και αναμένεται να αποτιμήσουν το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Επόμενος σταθμός είναι το Λονδίνο στις 16 Νοεμβρίου, όπου θα έχει τετ α τετ με το βρετανό ομόλογό του, με τον οποίο θα συζητήσουν τη διμερή συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα από το Νίκο Δένδια και Ελίζαμπεθ Τρας και καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Η συμφωνία είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς η Μεγάλη Βρετανία έχει την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ είναι και πυρηνική δύναμη όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Παράλληλα η εμβάθυνση των σχέσεων με την Βρετανία αφορά άμεσα και το Κυπριακό καθώς πρόκειται για μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Και είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπόρις Τζόνσον θα αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ για το Κυπριακό θα υποστηρίζει για μια ακόμη φορά πως η μοναδική λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί στις 17 και 18 Νοεμβρίου, όπου θα βρεθεί στο Ρότερνταμ για να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού την Τρίτη 9 Νοεμβρίου: Δείτε εδώ την αναλυτική λίστα

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές