ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aνησυχία ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων

Aνησυχία ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ούτε και οι αγορές εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό

Η Κουμουνδούρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία

Έντονο προβληματισμό για το παρόν, αλλά και το μέλλον της οικονομίας προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ η σημαντική αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση για αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζει ότι οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με το «γαλάζιο ρεσάλτο» στο δημόσιο χρήματα, μπορούν να οδηγήσουν και πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ερεύνησε τη «Λίστα Πέτσα», ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα σε βάρος της κυβέρνησης, κυρίως για τον τρόπο διαχειρίζεται τα δημόσια ταμεία όλο αυτό το διάστημα.

Μάλιστα, συνέκρινε τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης στην οικονομία, με εκείνα της νυν. «Δυόμισι χρόνια τι κάνατε που τρώγατε από τα έτοιμα, της στρωμένης οικονομίας που σας αφήσαμε και από το “μαξιλάρι”. Σας αφήσαμε στρωμένη την οικονομία και ρυθμισμένο το χρέος, πεπραγμένα που διασφάλιζαν χαμηλά επιτόκια και εσείς μιλούσατε για το “Μητσοτάκης effect”. Που πήγε τώρα το “Μητσοτάκης effect”; Που ανεβαίνουν τα επιτόκια και διπλασιάστηκαν τα spreads», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει στην παρούσα συγκυρία τη συζήτηση αυτή, μόνο τυχαία δεν είναι. Τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν «απογειωθεί». Η εξέλιξη αυτή, αν και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να τους εκπλήσσει.

Όπως είπε στο Newsbomb.gr στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, εδώ και αρκετό καιρό, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς φοβάται πως τα χρήματα θα καταλήξουν στις τσέπες συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και όχι στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Πλέον, με την αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ούτε και οι αγορές εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό. Και του το δείχνουν ξεκάθαρα. Ο λόγος, πιστεύουν, ότι δεν είναι άλλος, παρά το «ρεσάλτο» που πραγματοποίησε στα δημόσια ταμεία, σκορπώντας πέντε δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις.

«Που πήγαν τα λεφτά των απευθείας αναθέσεων; Σε επιχειρήσεις αμορτισέρ, σε μπακάλικα, σε “κουμπάρους”; Σε “κολλητούς”; Σε εταιρείες που δημιουργήθηκαν εικοσιτετράωρα πριν πάρουν τη δουλειά. Σε ένα πρωτοφανές πάρτι διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνετε και πάλι ρεσάλτο στις θυσίες και τους κόπους ενός ολόκληρου λαού που βγήκε από μια επίπονη πολυετή κρίση και με τη δική μας υπεύθυνη στάση, κατάφερε με πολλές θυσίες να έχει ένα κομπόδεμα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης. Σε αυτό το κομπόδεμα έχετε επιπέσει εσείς και οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες που κουβαλάτε μαζί σας εδώ και δεκαετίες. Και όχι μόνο τρώτε από τα έτοιμα αλλά ροκανίζετε τα εφόδια που είναι τώρα απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.