ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το plan B Μητσοτάκη για την κρίση: Ό,τι λέμε, το κάνουμε - Δεν προτρέχουμε, είμαστε προσεκτικοί

Το plan B Μητσοτάκη για την κρίση: Ό,τι λέμε, το κάνουμε - Δεν προτρέχουμε, είμαστε προσεκτικοί
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME

«Ότι είπαμε το κάνουμε». Αυτό είναι το σύνθημα πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους επόμενους δύσκολους μήνες που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και για την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ειλικρίνεια περιέγραψε πριν από λίγες ημέρες απευθυνόμενος στην ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τις επιπτώσεις της ενεργειακής και οικονομικής ένδειας στο εσωτερικό της χώρας.

Τα πράγματα δεν θα είναι «ρόδινα» τους επόμενους μήνες και όπως είπε ο πρωθυπουργός μπαίνουμε σε μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας.
Έχει όμως ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε - από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου - από τα στελέχη της ΝΔ να μην υπόσχονται στο λαό πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν ή πράγματα που δεν έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

«Θέλω να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ενδεχόμενα νέα μέτρα. Ας δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει. Σας διαβεβαιώνω ότι με το οικονομικό επιτελείο φροντίζουμε πάντα ώστε να υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση που η κρίση αυτή κρατήσει περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας το αποτύπωμα των προθέσεών του. «Πρώτα κάνουμε αυτά που είπαμε», αυτός είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα κινηθεί, γνωρίζοντας ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Επιμένει στην προσεκτική διαχείριση των κρίσεων και αρνείται να μπει στη λογική του «δώσ'τα όλα». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση του διαχειρίστηκε τις κρίσεις με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ειλικρίνεια και παρά τις δυσκολίες τις μετέτρεψε σε ευκαιρίες για τη χώρα. Για τη Νέα Δημοκρατία είπε ότι αναμετριέται με τα προβλήματα των πολιτών, που, όπως τόνισε, δεν έχουν χρώμα και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια της στον ίδιο δρόμο και στο τέλος της τετραετίας θα κριθεί από το συνολικό έργο της και το πως διαχειρίστηκε τις κρίσεις.

Με δεδομένη την αστάθεια των επόμενων μηνών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει και plan B και plan C και για τα ζητήματα της ακραίας φτώχειας και για τα ζήτημα της ενεργειακής ένδειας, όμως ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να μην δίδονται ψεύτικες υποσχέσεις στο λαό χωρίς να έχουν κοστολογηθεί. Όλα στην ώρα τους λοιπόν. «Γνωρίζουμε καλά σήμερα και το αναγνωρίζουμε πρώτα εμείς ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών πολιορκούνται από την ακρίβεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους. Ξέρουμε επίσης ότι ακόμη και σήμερα στη χώρα μας οι μισθοί είναι χαμηλοί δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε να φτάσουμε».

Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Όλα αυτά είναι μία πραγματικότητα, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Όμως επειδή έχουμε τη δυνατότητα, με τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση την οποία έχουμε κάνει, εξαγγείλαμε για το μήνα Απρίλιο ένα σημαντικό πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία ακόμη οι πολίτες δεν τα έχουν δει...».