ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι γυρεύει ο Τσίπρας σε Αττική και περιφέρεια; Τα «ροζ κάστρα» και το «ντου» στα «γαλάζια προπύργια»

Τι γυρεύει ο Τσίπρας σε Αττική και περιφέρεια; Τα «ροζ κάστρα» και το «ντου» στα «γαλάζια προπύργια»
Την ίδια στιγμή που επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του στις συγκεκριμένες περιοχές, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διευρύνει το ακροατήριο του ακόμα, ακόμα και σε περιφέρειες που είτε το παιχνίδι είναι ρευστό

Η στρατηγική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και μήνες, από τότε που το επέτρεψαν -ας πούμε- οι υγειονομικές συνθήκες, ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριφέρεται σαν να βρισκόμαστε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, πραγματοποιώντας περιοδείες τόσο στην Αττική, όσο και στην περιφέρεια.

Αν δεχθούμε ότι όντως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα «μυρίζει» εκλογές, τότε η επιλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτεί διάφορες περιοχές της χώρας, για να έχει ο ίδιος προσωπική επαφή με τους πολίτες, μοιάζει απόλυτα λογική. Εκείνο που, ωστόσο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η επιλογή των τόπων που επισκέπτεται, που μόνο τυχαίες δεν μοιάζουν – και δεν είναι.

Τα «ροζ κάστρα»

Φαίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει, αρχικά, μία στόχευση. Να αυξήσει τις δυνάμεις του στις περιοχές της χώρας που θεωρούνται «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους τελευταίους μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενδεικτικά επισκεφτεί συνοικίες της Δυτικής Αθήνας, της Β΄Πειραιά (Σάββατο στο Κερατσίνι), την Κρήτη, τη Νέα Ιωνία στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών, την Καλλιθέα στο Νότιο τομέα της Β΄Αθηνών και την Πάτρα, δηλαδή τις περιφέρειες και δήμους που το κόμμα του διατήρησε την πρωτιά ακόμα και το καταστροφικό καλοκαίρι του 2019.

Αυτό που θέλει να πετύχει, είναι αφενός η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, πλέον, δεν παίζει εντελώς μόνος του, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης «καραδοκεί» σε αυτές τις περιοχές και ειδικά στην Κρήτη. Αφετέρου, επιθυμεί να διευρύνει ακόμα περισσότερο την επιρροή του, εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα «γαλάζια προπύργια»

Την ίδια στιγμή που επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του στις συγκεκριμένες περιοχές, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διευρύνει το ακροατήριο του ακόμα, ακόμα και σε περιφέρειες που είτε το παιχνίδι είναι ρευστό (πχ Ηλεία-Δυτική Μακεδονία), είτε αποτελούν παραδοσιακά «προπύργια» της Νέας Δημοκρατίας.

Πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, βρέθηκε στην Καβάλα, δηλαδή στην Ανατολική Μακεδονία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε βαριά στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικά, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, η αμφίσημη στάση της κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, όπως και τα κοινωνικά προβλήματα που είναι πολύ μεγάλα -μεγαλύτερα από ότι στην υπόλοιπη- ανοίγει τον δρόμο στην Κουμουνδούρου για να διεκδικήσει από ένα καλύτερο ποσοστό, ως και τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τους προηγούμενους μήνες βρέθηκε σε περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Αργολίδα, που επίσης η Νέα Δημοκρατία επικρατεί παραδοσιακά.

Η εκτίμηση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πως ακόμα και στα πιο συντηρητικά τμήματα των ψηφοφόρων, επικρατεί μεγάλη απογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική.

Και κατά κύριο λόγο, από την ακρίβεια. Επομένως, πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο να πείσουν και δεξιούς ψηφοφόρους να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, πάντως, σαφές πως η «επιχείρηση γοητείας» των συντηρητικών ψηφοφόρων θα συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Τον Ιούνιο θα αποκαλυφθεί στους λογαριασμούς των πολιτών η απάτη των 600 ευρώ»