ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Newsbomb.gr στον Λευκό Οίκο: Η δεξίωση Μπάιντεν προς τιμήν Μητσοτάκη και τα πολλαπλά μηνύματα

Το Newsbomb.gr στον Λευκό Οίκο: Η δεξίωση Μπάιντεν προς τιμήν Μητσοτάκη και τα πολλαπλά μηνύματα
Η δεξίωση στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Newsbomb.gr / Αμαλία Κάτζου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και μετά την κρίσιμη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν έδωσε το «παρών» σε δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο. Το Newsbomb.gr είναι στις ΗΠΑ και μεταφέρει τα γεγονότα.

Μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Τζο Μπάιντεν το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Αθήνας είναι στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους, ακολούθησε δεξίωση.

Σε αυτή έδωσαν το «παρών» οι δυο ηγέτες παρουσία των συζύγων τους, Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα ΓκραμπόφσκιΜητσοτάκη, ενώ παρόντες ήταν τόσο οι υψηλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όσο και οι υπουργοί που έχουν ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ.

Το «παρών» στη δεξίωση δίνουν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. «Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.

«Η Ελλάδα, η πήγη του δυτικού πολιτισμού και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευση σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ», τόνισε.

«Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχία μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο και την εμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζητω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλού φίλους εδώ”, είπε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν. Και συνέχισε: “Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις», ανέφερε – μεταξύ άλλων - κατά την ομιλία της η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Τζο Μπάιντεν: Στο απόγειό της η φιλία ΗΠΑ και Ελλάδας

«Καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε εδώ και τη σύζυγό σας και τις κόρες σας…», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Τζο Μπάιντεν.

Και συνέχισε: «Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας… Έχουμε δει απίστευτες φρικαλεότητες εκατομμύρια πρόσφυγες που προσπαθούν να αποφύγουν τον πόλεμο του κύριο Πούτιν. Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα βρίσκονται εκεί σαν μία φωνή για να υποστηρίξουν το λαό της Ουκρανίας πρέπει να λογοδοτήσει ο κύριος Πούτιν. Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος που επιδείξατε», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Μαζί καταδεικνύουμε την ισχύ και τη δυνατότητα των δημοκρατιών να λέμε Όχι στη ρωσική επιθετικότητα λέμε όχι στην τυραννία λέμε όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα κυριαρχήσουν έναντι των δημοκρατιών. Η ελληνική κοινότητα με λέει ο John
Bidenόπουλος, κι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο», είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επέστρεψε, το μέλλον είναι μπροστά μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβηκε στο βήμα υπό θερμά χειροκροτήματα. Αφού ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν και απευθύνθηκε στους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή της παρουσίας στον Λευκό Οίκο, στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και στους συμβολισμούς της συνάντησης.

«Ήταν ο δικός σας αγώνας για την Ανεξαρτησία, που ενέπνευσαν τους καταπιεσμένους Έλληνες να κυνηγήσουν την Ελευθερία τους. Οι δικοί μας πρόγονοι δεν ονειρεύονταν μόνο την ελευθερία. Πάλεψαν για τη Δημοκρατία. Ήθελαν μια κυβέρνηση για τον λαό, από το λαό που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σήμερα, το καθήκον της προάσπισης της Δημοκρατίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ό,τι θεωρούμε δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχθούν εκ νέου δεν υφίσταται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως ξέρετε κ. πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Οι κοινωνίες πληρώνουν το τίμημα, ειδικότερα στην ενέργεια. Πρέπει να κάνουμε πολλά μαζί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πραγματικά εννοούσα όταν είπα πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη νέα συνεργασία των δυο χωρών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας, μια πύλη εισόδου για το υγροποιημένο αέριο. Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για το φθηνό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» ανέφερε υπό θερμά χειροκροτήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35. Φυσικά, οι δεσμοί που μας συνδέουν, υπερβαίνουν την ιστορία, προχωρούν στην άμυνα, την ασφάλεια, στο εμπόριο, την τεχνολογία, στις πολιτισμικές ανταλλαγές. Υπάρχουν πολλά αμοιβαία οφέλη».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ήταν στα χρόνια της κρίσης. Η οικονομία μας είναι ισχυρή, ξεπληρώσαμε το ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, η Ελλάδα μπορεί να καλωσορίσει εταιρίες. Πολλές Αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Βλέπουν μια χώρα με πλεονεκτική γεωγραφική θέση, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με σταθερή κυβέρνηση. Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας».

«Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω λέγοντας πως εσείς έχετε πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους και τους βλέπετε εδώ στα πρόσωπα των καλεσμένων. Ξέρω ότι σας λένε Bidenopoulos, αλλά θα ήταν καλύτερο να σας έλεγαν Bidenakis. Είμαι υπερήφανος που είμαστε εδώ. Καλωσορίζω την παρουσία του κ. Τσούνη στην Ελλάδα ως πρέσβη των ΗΠΑ. Συναντηθήκαμε στο γραφείο μου. Μου είπε την ιστορία των γονιών του που ζούσαν σε ένα μικρό χωριό της δυτικής Ελλάδας, τον Πλάτανο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Οι σημαντικές στιγμές της κοινής ιστορίας μας, μας δίνουν αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Να μην ξεχάσουμε τι πέτυχαν οι πρόγονοί μας και από αυτούς να πάρουμε παράδειγμα. Ελπίζω ότι θα επισκεφθείτε την Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη και το κρατώ ως υπόσχεση. Ευχαριστώ θερμά», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης.