ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Το επεισόδιο στην Πράγα δείχνει ποιος προκαλεί και ποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματά του

Οικονόμου: Το επεισόδιο στην Πράγα δείχνει ποιος προκαλεί και ποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματά του

Η ενημέρωση των συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. 

«Αντί να προκαλεί εντάσεις πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, ενώ σημείωσε ακόμα «Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αυτό που έγινε μπροστά στους ηγέτες ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν ποιος προκαλεί, ποιος υψώνει τους τόνους, και ποιος υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα και δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου».

«Δεν το αντιλαμβανόμαστε ως θερμό επεισόδιο. Ο Ερντογάν επιδίωξε να δημιουργήσει εντυπώσεις, ίσως να περίμενε να εξελιχθεί σε μονόλογο ενώπιον των ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ψυχραιμία ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Τον κάλεσε να σταματήσει την αμφισβήτηση των νησιών και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Η χώρα μας θα συνεχίσει με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία σ' αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να παρασυρόμαστε από τον παροξυσμό της Τουρκίας».

Ερωτώμενος για το αν πρόκειται η Ελλάδα να ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική, αντιμετωπίζει πολύ αποτελεσματικό το ανυπόστατο των τουρκικών θέσεων. Η απόπειρα της Τουρκίας να ενεργοποιήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο συνάντησε την αποδοκιμασία όλων των παραγόντων. Για τις κυρώσεις υπάρχει το πλαίσιο, η φιλοσοφία. Η Τουρκία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με πάγωμα σχέσεων με την ΕΕ. Απολύτως σαφές από δηλώσεις και μηνύματα επίσημα ή λιγότερο επίσημα ότι αν τολμήσει κάτι από αυτά που απειλεί θα βρεθεί αντιμέτωπη και με κυρώσεις.

Η χώρα μας δεν αποπροσανατολίζεται. Δείχνει ποιος προκαλεί και ποιος απειλεί και ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας. Από την άλλη συνεχίζουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας. Θα ήταν πολλαπλώς ωφέλιμο οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να είναι ευθυγραμμισμένες σ’ αυτό. Να ψηφίζουν και να στηρίζουν τα προγράμματα εξοπλισμού και να είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα».

Για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε: «Αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η αγορά δεν λειτουργεί σωστά. Είναι θετικό που η Επιτροπή έχει υιοθετήσει την ελληνική πρόταση. Το θέμα του πλαφόν θα μπει και στην άτυπη Σύνοδο καθώς η ελληνική πρόταση έχει αποκτήσει νέα δυναμική. Λεπτομέρειες στο νέο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Η απόφαση πρέπει να παρθεί μέχρι την επόμενη σύνοδο Κορυφής. Αναδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, η χώρα μας πρωτοπορεί με προτάσεις».

Σχετικές ειδήσεις

Μηταράκης: Πρόβλημα η εμπρηστική ρητορική και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Ούτε τους Τούρκους δεν έπεισε ο Ερντογάν - Πώς «παίζουν» το επεισόδιο με Μητσοτάκη τα τουρκικά μέσα

Ελληνοτουρκικά: Το «αγκάθι» της Λιβύης και τα 12 ν.μ. νοτίως της Κρήτης