ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενέργεια και το καλάθι του νοικοκυριού

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενέργεια και το καλάθι του νοικοκυριού
Δεκτή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για το "καλάθι του νοικοκυριού"
Pixabay

Ψηφίστηκε στη Βουλή η ευρωπαϊκή οδηγία για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η τροπολογία για το “καλάθι του νοικοκυριού”.

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο "Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις".

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, "ναι" ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, "παρών" δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ "όχι" ψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25,

Κατά πλειοψηφία έγινε, επίσης, δεκτή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για το "καλάθι του νοικοκυριού" για τα προϊόντα, που είναι είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση, και που θα διατίθενται σε προσιτή τιμή. "Ναι" στην τροπολογία είπαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, "όχι" ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ "παρών" δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιλύονται καταρχάς προβλήματα που
προέκυψαν κατά την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, «σχετικά με τους κοινούς
κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενεργείας και για την κατάργηση της
οδηγίας 2003/54/ΕΚ (ΕΕ)» (L 211), η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τον
ν. 4001/2011.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις στηρίζονται στη διασυνοριακή συνεργασία και σε αρχές βασιζόμενες στην αγορά. Αποσκοπούν δε στην άρση των εναπομεινάντων εμποδίων για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην εξάλειψη των υφιστάμενων προβλημάτων της.

Βασικό μέσο για την υλοποίηση των ανωτέρω σκοπών αποτελεί η ελαχιστοποίηση των ρυθμιστικών παρεμβάσεων που οδηγούν σε εμπόδια στον με ισότιμους όρους εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας και σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η οργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τρόπο ευέλικτο που να ενσωματώνει όλους τους παράγοντες της αγοράς – συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, της αποθήκευσης ενέργειας και της απόκρισης ζήτησης.

Ειδικότερα, αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα μιας ολοκληρωμένης αγοράς, η οποία διασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών, διαφανείς και οικονομικά προσιτές τιμές και κόστος ενέργειας, καθώς και υψηλό βαθμό ασφάλειας εφοδιασμού. Παράλληλα, ρυθμίζεται μια σειρά επιμέρους ζητημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμα:

Bloomberg: H ΕΕ κινδυνεύει με ενεργειακή ασφυξία στην προμήθεια ντίζελ

«Ναυάγιο» στη Σύνοδο των υπ. Ενέργειας: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας στην εσωτερική και διεθνή αγορά