ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκαλάκης στο Newsbomb.gr: Ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα

Στέφανος Ξεκαλάκης
Ο Στέφανος Ξεκαλάκης παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο Newsbomb.gr όπου αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης για τα κακώς κείμενα σε κοινωνική και πολιτική ζωή στη χώρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Ξεκαλάκης, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr όπου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αισχροκέρδεια, τα ζητήματα διαφάνειας ενώ παράλληλα έθεσε και τις προτεραιότητες του κινήματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξήγησε πως πέρα από το ζήτημα της ακρίβειας η κυβέρνηση ευθύνεται κυρίως για την αισχροκέρδεια. Επιπλέον τόνισε πως με υποθέσεις όπως αυτή του Ανδρέα Πάτση αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε ουδέποτε ηθικό πλεονέκτημα, όπως διατεινόταν το 2019.

Τέλος, ο κ. Ξεκαλάκης εξήγησε πως δεν έχει κλείσει το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη για το κίνημα, ενώ ανέλυσε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόσο ενόψει των εκλογών, όσο και μετά το πέρας της διαδικασίας όπου θα «φουντώσει» η συζήτηση για πιθανές συνεργασίες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Ξεκαλάκη στο Newsbomb.gr

Κύριε Ξεκαλάκη, η ακρίβεια προκαλεί τεράστια προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τι εκτιμάτε ότι δε γίνεται σωστά και το πρόβλημα κοντεύει να καταστεί μη διαχειρίσιμο;

Ότι γίνεται, πραγματοποιείται με σημαντική χρονική υστέρηση, κατά τέτοιο τρόπο που να καθίσταται ανεπαρκές. Μονίμως η κυβέρνηση τρέχει πίσω απ’ τα προβλήματα, αντί να τα προλαμβάνει.

Στην πραγματικότητα, έχει πέσει η ίδια θύμα της επικοινωνιακής της προπαγάνδας ότι δήθεν όλα βαίνουν αξιοπρεπώς και ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Ζούνε σε μια άλλη πραγματικότητα, γιατί βιώνουν μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα σε σχέση με όλους εμάς που ανήκουμε στα κατώτερα και μεσαία οικονομικά στρώματα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το περιστατικό στο σχολείο των Αγράφων, όπου, όταν ο δάσκαλος είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι τα παιδιά κρυώνουν γιατί δεν υπάρχει θέρμανση, ο Πρωθυπουργός, σα μια σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα, ευαρεστήθηκε που οι μαθητές έχουν διαδραστικό πίνακα…

Γιατί ρίχνετε ευθύνες στην κυβέρνηση; Δεν είναι διεθνές το πρόβλημα;

Πρόβλημα ακρίβειας υπάρχει παντού, αλλά αισχροκέρδεια, σε τόσο προκλητικό βαθμό, μόνο στην Ελλάδα.

Ρωτάτε γιατί μεμφόμαστε την κυβέρνηση;

Μα την ενεργειακή εξάρτηση της Χώρας από φυσικό αέριο, ένα ορυκτό που δεν εξορύσσεται στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης την επέβαλε το 2019, μέσα από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την αδράνεια ως προς την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την κερδοσκοπία των ενεργειακών παραγωγών-παρόχων η κυβέρνηση την άφησε ανεξέλεγκτη και σήμερα ακόμα δεν έχει εισπράξει ούτε σεντ από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τους.

Την αχαλίνωτη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά του Ελληνικού νοικοκυριού η κυβέρνηση την ανέχτηκε, μη προβαίνοντας σε διαρκείς ελέγχους και σε επιβολή προστίμων στην αγορά, προσδοκώντας, όπως και έγινε, αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω των άδικων, οριζόντιων έμμεσων φόρων.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν υιοθετεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όταν σε όλη της Ευρώπη ο Φ.Π.Α. κυμαίνεται μεταξύ 4-6%, και για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι μερικώς εισαγόμενο, αλλά η ανεπάρκεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι το μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα για την πατρίδα και τους πολίτες της.

Αυτή είναι που μέρα με την ημέρα υποβαθμίζει όλο και περισσότερο το βιοτικό μας επίπεδο, ανοίγοντας την ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Τι εντύπωση σας αφήνει αυτή η υπόθεση;

Είναι μια ακόμα υπόθεση που έρχεται να προστεθεί στο βίο και την πολιτεία της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Σας θυμίζω ότι πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχε το θέμα με τη σύζυγο του βουλευτή που της είχε εγκριθεί από τον αναπτυξιακό νόμο χρηματοδότηση 4,2 εκατομμυρίων Ευρώ, όταν οι ελληνικές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε πολύ πιο απλές μορφές οικονομικής στήριξης.

Σας επισημαίνω ότι κάθε μέρα γινόμαστε κοινωνοί και από μιας ακόμα αδιαφανούς απευθείας ανάθεσης από φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιο τομέα προς ημετέρους.

Επί του προκειμένου, μένοντας στο αμιγώς πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, είναι αδιανόητο όχι μόνο ένας βουλευτής, αλλά και οποιοσδήποτε Έλληνας πολιτικός να χρησιμοποιεί εξωχώριες εταιρείες για να αποφύγει τη φορολόγηση του πλούτου στον τόπο που παράγεται, στερώντας έτσι από το Ελληνικό κράτος σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Είναι προκλητικό, μέλος του νομοθετικού σώματος να λειτουργεί ως θεσμικό «κοράκι», αποτελώντας μέρος του μηχανισμού που προχωράει στην πιο βίαιη, από καταβολής του ελληνικού κράτους, υφαρπαγή και συνεπώς αναδιανομή ακίνητης και επιχειρησιακής περιουσίας.

Είναι εξόφθαλμο πλέον το γεγονός ότι ο τρόπος που ελέγχεται το πόθεν έσχες του πολιτικού προσωπικού και των δημόσιων λειτουργών είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να συμβάλει ούτε στην ανάδειξη των ατασθαλιών, ούτε και στην αποτροπή τους.

Ο κ. Πάτσης ήταν προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη για τη μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών.

Οι πράξεις του έρχονται να επιβεβαιώσουν, για πολλοστή φορά, όσους πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Χώρας για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού, αλλά μιας μικρής κάστας, δικαιώνοντας το χαρακτηρισμό περί Μαξίμου Α.Ε.

Αν νομίζουν ότι με τη διαγραφή του βουλευτή, θα διασωθούν από αυτή την απαράδεκτη, από κάθε άποψη, υπόθεση, ας αλλάξουν πλευρό.

Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα, που διακήρυττε ο κ. Μητσοτάκης το 2019, απλά δεν υπήρξε ποτέ.

Για το ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει κλείσει;

Όχι. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι πρωταγωνιστές αυτού του σκανδάλου, γι’ αυτό και έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει στο πρόσφατο παρελθόν ότι το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που είναι ισχυρό, θα εγγυηθεί ότι η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση από την Κυριακή της απλής αναλογικής. Δεν θα σας ρωτήσω το χιλιοδιατυπωμένο «με ποιους θα πάτε;», αλλά αν πιστεύετε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να μην οδηγηθούμε σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις…

Προϋπόθεση για τη διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας, επ’ ωφελεία της κοινωνίας, αποτελεί η εμφατική ενίσχυση της κοινωνικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, η οποία οδηγεί σε αυξημένη κοινοβουλευτική παρουσία στην επόμενη σύνθεση της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι θα αγνοήσει τη λαϊκή ετυμηγορία, κατά τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Ο κ. Τσίπρας αυτοακυρώνεται, λέγοντας ότι για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, θα πρέπει να βγει πρώτο κόμμα. Λες και το πνεύμα και η ουσία της απλής αναλογικής, που ο ίδιος επέλεξε ως εκλογικό σύστημα, θέτουν τέτοια προαπαιτούμενα.

Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η πατρίδα, ούτε οι πολίτες, ούτε καν το κόμμα τους το ίδιο, παρά μόνο η εκπλήρωση των προσωπικών τους ματαιοδοξιών.

Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική συμπεριφορά, ο Νίκος Ανδρουλάκης και όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ παραθέτουμε τις προγραμματικές μας θέσεις και βάζουμε ως στόχο να ξαναπάρει ο κάθε Έλληνας τη ζωή του πίσω. Να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια.

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Λαός θα μας δώσει τη δύναμη να εφαρμόσουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα.