ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή του Τράμπ;

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή του Τράμπ;
Ντόναλντ Τραμπ
AP

Η διαφαινόμενη ήττα των δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές και τα συνεχή λάθη του Τζο Μπάιντεν, ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή του Ντόναλντ Τράμπ

Στις ΗΠΑ, οι δημοσκοπήσεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών δείχνουν καθίζηση των Δημοκρατικών, λόγω των δεσμεύσεων Μπάιντεν για περαιτέρω στρατιωτική-οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Οι πολιτικές ισορροπίες στις ΗΠΑ είναι εξόχως ρευστές και δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις. Την ερχόμενη Τρίτη από το αποτέλεσμα της κάλπης των ενδιάμεσων εκλογών δεν θα κριθεί μόνο η διαμόρφωση της πλειοψηφίας στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επικράτηση των υποψηφίων του ρεπουμπλικανικού κόμματος και η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών θα αποτελέσει σαφέστατα μια καθαρή αποδοκιμασία της πολιτικής του Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές θα ανοίξει το δρόμο στην επάνοδο του Ντόναλτ Τραμπ στην εξουσία.

Αμερικανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως η απόφαση του να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία, στις εκλογές του 2024, έχει «κλειδώσει» και η ανακοίνωση θα γίνει μετά τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου. Οι στρατηγικές που έχει ακολουθήσει ο Τζο Μπάιντεν έχουν απογοητεύσει όσους τον πίστεψαν, ενώ τα θέματα υγείας που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και πολλές φορές τον οδηγούν σε δημόσιες γκάφες τις οποίες στη συνέχεια τρέχει να μαζέψει ο Λευκός Οίκος. Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, μετά από είκοσι χρόνια πολέμου αλλά και η απόφασή του Μπάιντεν να εμπλέξει ολόκληρη την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ απέναντι στην Ρωσία, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της Αμερικής κάτι που εύκολα διαπιστώνεται από την πρόσφατη αλλαγή στάσης του State Department που εμμέσως πλην σαφώς ενθαρρύνει τώρα το Κίεβο να προβεί σε άνοιγμα προς την Μόσχα, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, η παρότρυνση των Αμερικανών αξιωματούχων δεν έχει στόχο να σπρώξει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα λέει η εφημερίδα, το αίτημα προς το Κίεβο χαρακτηρίζεται από τις αμερικανικές πηγές «ως μία υπολογισμένη διπλωματική κίνηση που θα ενισχύσει την εικόνα της Ουκρανίας στις δυτικές και άλλες χώρες που βλέπουν πλέον επιφυλακτικά την συνέχιση της σύγκρουσης, λόγω των μεγάλων οικονομικών συνεπειών, παγκοσμίως».

Οι συζητήσεις αυτές, πάντως, «δείχνουν πόσο περίπλοκη έχει γίνει η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Ουκρανία, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται δημόσια να υποστηρίξουν το Κίεβο με τεράστια ποσά βοήθειας για όσο διάστημα χρειαστεί» αναφέρει η Washington Post, ενώ «παράλληλα ελπίζουν σε μια διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης, που τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει βυθίσει την παγκόσμια οικονομία και έχει προκαλέσει φόβους για πυρηνικό πόλεμο».

Είναι προφανές ότι η στρατηγική του Μπάιντεν να ωθήσει τον Ζελένσκι σε πολεμική σύρραξη με την Ρωσία πρόκειται για ολέθριο λάθος που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Μπάιντεν πρέπει να το μαζέψει αν θέλει να κερδίσει ξανά τις εκλογές. Κατά το κοινώς λεγόμενο, όλη αυτή η ιλαροτραγωδία δεν πείθει πλέον ούτε τους Αμερικανούς.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω δεν έχουν τέλος οι ”γκάφες” από τον Τζο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο λίγες ημέρες πριν ανοίξει η κάλπη των ενδιάμεσων εκλογών, που χαρακτηρίζονται κρίσιμες για το μέλλον του Αμερικανού Προέδρου.

Την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ο Τζο Μπάιντεν, έχει υποπέσει σε σωρεία ατοπημάτων παρασύροντας μαζί του και… τον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε ένα tweet που πιστώνει στην ηγεσία του Προέδρου Μπάιντεν «την αύξηση των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης» η οποία όπως αποδείχθηκε από τους χρήστες του Twitter ως κάτι που στην πραγματικότητα προκλήθηκε από το υψηλό 40 ετών του πληθωρισμού.

Λίγο αργότερα στο tweet του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε μια σημείωση από του χρήστες της πλατφόρμας που ανέφερε ότι η αύξηση των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης οφείλεται «στην ετήσια προσαρμογή του κόστους ζωής, η οποία βασίζεται στο ποσοστό πληθωρισμού ». Λίγο αργότερα το tweet τελικά κατέβηκε από τον Λευκό Οίκο. Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις.

Είπε πάλι ότι ο γιος του σκοτώθηκε στο Ιράκ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πάλι την περασμένη εβδομάδα είπε λανθασμένα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του ότι ο εκλιπών γιος του Μπο έχασε τη ζωή του ενώ υπηρετούσε στο Ιράκ, τουλάχιστον για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που έκανε τον ψευδή ισχυρισμό. «Μιλούν για τον πληθωρισμό… ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή λόγω ενός πολέμου στο Ιράκ και των επιπτώσεων στο πετρέλαιο και αυτού που κάνει η Ρωσία… με συγχωρείτε, τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος. «Σκέφτομαι το Ιράκ γιατί εκεί πέθανε ο γιος μου» είπε. Ο Μπο Μπάιντεν πέθανε βεβαώς μετά από μάχη με τον καρκίνο του εγκεφάλου τον Μάιο του 2015 στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed στο Μέριλαντ, σε ηλικία 46 ετών. Λίγα λεπτά μετά την ανακριβή δήλωσή του για τον Μπο, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε ξανά στον θάνατο του γιου του ενώ συζητούσε για την τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος είπε σωστά την αιτία του θανάτου του γιου του. «Ο γιος μου, που πέθανε από γλοιοβλάστωμα σταδίου 4, το κόστος αυτών των φαρμάκων ήταν τεράστιο», είπε ο Μπάιντεν. ‘Όμως είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ρωτούσε «πού είναι» για βουλευτή που έχει πεθάνει τον Αύγουστο σε τροχαίο

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο την ώρα της ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν ρώτησε πού ήταν η βουλευτής Τζάκι Γουαλόρσκι, η οποία πέθανε σε τροχαίο τον περασμένο Αύγουστο, με τους χρήστες των social media να εκφράζουν πάλι ανησυχίες για την υγεία του. «Η Τζάκι, πού είναι η Τζάκι;», ακούστηκε να ρωτά ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, για να του υπενθυμίσουν μάλλον ότι δεν βρίσκεται στη ζωή η εκλιπούσα βουλευτής του Κογκρέσου. Τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του και η εικόνα του «αποδιοργανωμένου προέδρου» προβληματίζουν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι φοβούμενοι το πολιτικό κόστος από ένα ενδεχόμενο, επικοινωνιακό λάθος, πάρα πολλοί Δημοκρατικοί υποψήφιοι απέφυγαν διακριτικά να προσκαλέσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο στις πολιτείες τους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ οι περισσότεροι δεν μνημονεύουν ούτε το όνομά του. Την ίδια ώρα ο Τραμπ συνεχίζει με σταθερό ρυθμό τις πολιτικές συγκεντρώσεις αφότου αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, φλερτάροντας ανοιχτά με μια δεύτερη θητεία. Εκτός από την 14η Νοεμβρίου για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του αρκετοί σημειώνουν και την Γιορτή των Ευχαριστιών που φέτος πέφτει στις 24 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει στη διάθεσή του ένα «παράθυρο» δύο εβδομάδων μετά τις εκλογές για να κάνει την ανακοίνωσή του, εφόσον το αποφασίσει. Άλλα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ πάντως εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο εκείνος σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα τις προθέσεις του. «Θα θέλει να συνεχιστούν για μήνες οι εικασίες» και «θα απολαύσει τις ιστορίες για το πότε θα το πράξει».