ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ποιοι «μαγικοί» αριθμοί δίνουν αυτοδυναμία;

Εκλογές 2023: Ποιοι «μαγικοί» αριθμοί δίνουν αυτοδυναμία;

Οι εκλογολόγοι των κομμάτων γράφουν και σβήνουν σενάρια αυτοδυναμίας για την 2η κάλπη, αφού τα ποσοστά της απλής αναλογικής δεν φαίνεται – προσώρας – να επιτρέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι όποιες εκτιμήσεις των εκλογικών αναλυτών γίνονται με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις αναγωγές επί των ερευνών της κοινής γνώμης αλλά και με βάση τα ποσοστά που έπιασαν τα κόμματα στις εκλογές του 2019.

Στην πρώτη κάλπη όπου οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα ακόμα και για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ανάλυση – κατανομή των εδρών για την πρώτη Κυριακή έδωσε πριν από μια εβδομάδα η Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Pulse -Σενάριο 1: Κάλπη απλής αναλογικής, πεντακομματική Βουλή

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική, πεντακομματική Βουλή και σύνολο δυνάμεων εκτός Βουλής 11,6%, η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

ΝΔ: 124 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 97
ΠΑΣΟΚ: 44
ΚΚΕ: 20
Ελληνική Λύση: 15

Pulse -Σενάριο 2: Κάλπη απλής αναλογικής, εξακομματική Βουλή

Στη δεύτερη υπόθεση εργασίας, η κατανομή εδρών στα κόμματα με εξακομματική Βουλή και 8,6% τα κόμματα εκτός κοινοβουλίου, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 120
ΣΥΡΙΖΑ: 93
ΠΑΣΟΚ: 42
ΚΚΕ: 20
Ελληνική Λύση: 15
ΜέΡΑ25: 10

Pulse -Σενάριο 3: Επτακομματική Βουλή

Στην εκδοχή της επτακομματικής Βουλής, με ποσοστό εκτός κοινοβουλίου 5,6%, οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 116
ΣΥΡΙΖΑ: 90
ΠΑΣΟΚ: 41
ΚΚΕ: 19
Ελληνική Λύση: 14
ΜέΡΑ25: 10
Έλληνες: 10

Από τα παραπάνω ποσοστά γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα κι αν υπάρξει διάθεση για την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν βγαίνουν όπως λέμε τα κουκιά. Εκτός κι αν υποθέσουμε ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια συνεννόηση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πολιτικά απίθανο.

Για την δεύτερη Κυριακή με την ενισχυμένη αναλογική τους μαγικούς αριθμούς τους αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο… Αυτοδυναμία των 153 εδρών με ποσοστό 37,5% για τη ΝΔ, πεντακομματική Βουλή και 10% το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Αυτή είναι η εξίσωση των εκλογών. Σε αυτή την εκδοχή, η ΝΔ συγκεντρώνει 153 έδρες, εξασφαλίζοντας αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 36, το ΚΚΕ 16 και η Ελληνική Λύση 11.

Με απλά λόγια, όσο αυξάνει ο αριθμός των κομμάτων εκτός Βουλής τόσο μειώνεται ο πήχης του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για παράδειγμα με 11% εκτός Βουλής ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει στο 37,1% κ.ο.κ.

Το πόσο είναι πιθανό να συμβούν τα παραπάνω είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Τελικός κριτής είναι βεβαίως ο λαός. Πάντως το συμπέρασμα που εξάγεται αυτή την περίοδο (προεκλογικά δηλαδή) είναι ότι από το στρατόπεδο της ΝΔ αφήνεται να εννοηθεί ότι ακόμα κι αν υπάρξει αυτοδυναμία των 153 εδρών, θα υπάρξει «άνοιγμα» συνεργασίας (προφανώς προς το ΠΑΣΟΚ) σε κυβερνητικές θέσεις ούτως ώστε να διευρυνθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και σε επίπεδο ανοχής επί κυβερνητικών νομοσχεδίων κλπ.
Κλείδωσε ο Μάρτιος

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάρτιος δεν συγκεντρώνει τυχαία τις περισσότερες πιθανότητες για να στηθούν οι πρώτες κάλπες καθώς στόχος του Μαξίμου είναι η απόσταση ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις να είναι η μικρότερη που επιτρέπει το Σύνταγμα. Με δεδομένο ότι το Πάσχα πέφτει 16 Μαρτίου, υπάρχει το χρονικό περιθώριο για διπλές κάλπες. Επόμενο στοίχημα είναι ο Μάιος, αλλά οι πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να διεξαχθούν άμεσα οι εκλογικές διαδικασίες.

Συνεπώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος τη δεδομένη στιγμή φαίνεται να συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες. Ένα ακόμα θέμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή των εκλογών τον πρώτο μήνα του 2023 είναι η συγκρότηση των ψηφοδελτίων τα οποία ακόμα δεν είναι έτοιμα. Γι’ αυτό τον λόγο το Μαξίμου δείχνει να προτιμάει τον Μάρτιο και έχει κυκλώσει σύμφωνα με πληροφορίες τις τρεις πρώτες Κυριακές καθώς το τέταρτο Σαββατοκύριακο είναι η γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Με την παλαιά απογραφή

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα πως στην περίπτωση που οι κάλπες στηθούν τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, πιθανότατα οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς τις αλλαγές που φέρνουν στις εκλογικές περιφέρειες τα στοιχεία της απογραφής και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο δίνει ένα ακόμη μπόνους για τον πρώτο μήνα της άνοιξης.

Άλλωστε το ζήτημα των μεταβολών που θα υπάρξουν από την απογραφή για τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέγει η κάθε εκλογική περιφέρεια θα δημιουργούσε αρκετά προβλήματα σε όλα τα κόμματα καθώς την τελευταία στιγμή θα πρέπει να επανασχεδιάσουν την στρατηγική για τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια τους, ενώ και οι βουλευτές δεν θα ήθελαν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Αξίζει να σημειώσουμε πως στις δεύτερες κάλπες οι εκλογές θα γίνουν με λίστα δηλαδή δεν θα απαιτείται σταυρός προτίμησης.