ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Επίθεση Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε εκτενώς στο ενδεχόμενο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, στηλιτεύοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «μικροψυχία» και «εθελοτυφλία».

«Ο Πρωθυπουργός εργάζεται ακατάπαυστα και συνομιλεί με διεθνείς προσωπικότητες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας επιλέγει ως συνομιλητές του πρόσωπα που επιδίδονται σε χυδαίες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Η διαφορά είναι αποκαλυπτικη και κάθε άλλο σχόλιο περισσεύει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Η Κυβέρνησή μας, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως με αποτελεσματικότητα, προκειμένου να πραγματωθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και φυσικά κυριότητα των Γλυπτών.

Αυτά τα 3,5 χρόνια σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Όχι γενικά, όχι αφηρημένα, αλλά με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, με πολύ συγκεκριμένα βήματα. Θα αναφερθώ σε τρία από αυτά:

  1. Το Σεπτέμβριο του 2021 η Διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για πρώτη φορά εκδίδει απόφαση με βάση την οποία καλεί την βρετανική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την επανένωση των γλυπτών.
  2. Μια μερική επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει ήδη ξεκινήσει. Τονίζω την πολύ μεγάλη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan που είναι ένα θραύσμα από την Ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, καθώς επίσης και τα τρία θραύσματα τα οποία επιστρέφουν από το Βατικανό που επιστρέφουν στη χώρα μας.
  3. Την πολύ ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά αυτό δεν ήρθε από μόνο του, αλλά μέσα από πολύ συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης.

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενών είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για την εθνική μας αυτοσυνειδησία και δεν χωρούν ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε επαρχιωτισμός, ούτε αντιδραστικότητα.

Παρότι το ελάχιστο που απαιτεί ο ελληνικός λαός, αλλά και η Ιστορία και οι περιστάσεις, σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα, είναι η συστράτευση όλων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για πολλοστή φορά και σε αυτό το θέμα το ρόλο της θλιβερής εθνικής εξαίρεσης. Μπροστά στην αμηχανία του για το ενδεχόμενο μιας ακόμη εθνικής επιτυχίας, μιας ακόμη επιτυχίας της Πατρίδας, δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Ανεξαρτήτως της μικροψυχίας και της εθελοτυφλίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνησή μας, όπως έχει πολλές φορές αποδείξει, διαπραγματεύεται με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες απανταχού της Γης, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης είναι μαζί μας, είναι στο πλευρό μας.

Για να είναι μαζί μας, ο Πρωθυπουργός εργάζεται όλο αυτό το διάστημα ακατάπαυστα και συνομιλεί με διεθνείς προσωπικότητες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας επιλέγει ως συνομιλητές του πρόσωπα που επιδίδονται σε χυδαίες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Η διαφορά αυτή από μόνη της είναι αποκαλυπτική και δεν θα χρειαζόταν κανένα επιπλέον σχόλιο.

Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως Πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, ας αναλογιστεί, έστω τώρα, αυτή την κρίσιμη στιγμή, τι ακριβώς κάνει».

Οι διευκρινίσεις προς τους πολιτικούς συντάκτες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε πως έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επανένωσής τους όπως επιβάλλεται σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη.

«Τελικός στόχος είναι να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ότι τέτοια ζητήματα που ξεπερνούν εκλογικούς και πολιτικούς κύκλους δεν θα πρέπει να εντάσσονται στην πολική ή πολύ περισσότερο στη μικροπολιτική αντιπαράθεση. Απαιτείται, είπε, ευθύνη, σεβασμός, συνέπεια και δουλειά. «Αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα πρόκειται για τεράστια εθνική επιτυχία. Ορισμένοι να μη στέκονται αμήχανοι. Οι επιτυχίες είναι της πατρίδας ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εργάζεται για αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Στον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να περιορίσουν την αμηχανία και τις ανεξήγητες αντιδράσεις του. Η πολιτική μας δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. οικονόμου δήλωσε πως η οποιαδήποτε υπόνοια για κάτι τέτοιο ακυρώνεται γιατί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με σοβαρότητα με το ζήτημα και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. «Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα, για τον Πολιτισμό μας. Η διαδικασία και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την ενημέρωση. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα ακολουθώντας τη βέλτιστη τακτική», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και κυβερνήσεις και λαμβάνοντας ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

«Θα πετύχουμε το στόχο μέσα στη γραμμή της υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτός και ο στόχος», ανέφερε.

Σχετικές ειδήσεις