ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οι «άριστοι» του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και οι εκπλήξεις στις αυτοδιοικητικές

Εκλογές 2023: Οι «άριστοι» του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και οι εκπλήξεις στις αυτοδιοικητικές

Το σύνθημα της «αριστείας» που πρόβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα προηγούμενα χρόνια, αντιμετωπίζονταν με περίσσια ειρωνεία από την Κουμουνδούρου.

Όχι μόνο εξαιτίας του ελιτίστικου χαρακτήρα του, που ουσιαστικά επιχειρούσε να πείσει τους πολίτες ότι το δικαίωμα στην πολιτική δεν ανήκει στους ανθρώπους της εργασίας και του μόχθου.

Αλλά και γιατί στην πραγματικότητα αποτελούσε το προκάλυμμα για το «ρεσάλτο» που ετοίμαζαν στο κράτος και τα δημόσια ταμεία, οι «γαλάζιες ακρίδες», όπως είχε αποκαλέσει τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις με οσμή σκανδάλου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάσσει στο κόμμα του πρόσωπα με πραγματικά «βαριά» βιογραφικά, τα οποία, όμως, δεν παρουσιάζονται ως μια «πεφωτισμένη ελίτ», αλλά ως άνθρωποι με διάθεση να στρατευτούν για να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα.

Οι «άριστοι» του ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι διεθνούς φήμης καθηγητές Ιατρικής, Γρηγόρης Γεροτζιάφας και Όθωνας Ηλιόπουλος. Ο πρώτος στη Σορβόνη, θα δώσει τη μάχη του σταυρού, στην Ά Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος, θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κατά πάσα πιθανότητα στις θέσεις των απόδημων.

Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να ενταχθούν και αρκετοί άλλοι, νεότερης ηλικίας, όπως είναι το «χρυσό» κορίτσι της ρομποτικής, Διάνα Βουτυράκου, που θα είναι υποψήφια στη Δυτική Αττική.

«Η Διάνα Βουτυράκου είναι Ιδρύτρια της Unique Minds. Το 2018 κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής. Είναι η πρώτη Ελληνίδα και η νεότερη που ορίστηκε ποτέ κριτής σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Την καλωσορίζω ως υποψήφια βουλευτή στη Δυτική Αττική», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως τη συνάντηση που είχε μαζί της, στα γραφεία της Κουμουνδούρου.

«Γεια σου Παππά…»

Την ίδια, πάντως, στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το έδαφος για και για τις δημοτικές εκλογές – ειδικά για τους μεγάλους δήμους του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπου έχει καταλήξει ήδη στα πρόσωπα που θα στηρίξει.

Στην Αθήνα, η Κουμουνδούρου αναζητούσε επίμονα μια επιλογή νίκης. Και ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι αυτή μπορεί να είναι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Παππά. Ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, θα είναι εκείνος που στηριχθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να πάρει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας από τα χέρια της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Παππάς, εκτός του ότι λατρεύεται από τους φίλους του «τριφυλλιού», έχει σαφές προοδευτικό στίγμα και η αποδοχή της προσωπικότητας του ξεπερνάει τα στενά κομματικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, η κοινωνική του δράση όλα αυτά τα χρόνια τον έχει κατατάξει ως έναν αθλητή που διαφέρει.

Με Γαβρίλη στον Πειραιά

Όσον αφορά τον Πειραιά και εδώ η επιλογή είναι για ένα πρόσωπο με σαφές αριστερό πρόσημο, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλης. Συνδικαλιστικό στέλεχος από πολύ μικρός, επί σχεδόν 15 χρόνια αντιπρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου.

Ήταν επί χρόνια μέλος των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Εργατικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Όμως, το 2015 αποχώρησε μετά την υπογραφή των μνημονίων, χωρίς ωστόσο να προσχωρήσει στη ΛΑΕ ή σε κάποιον άλλον σχηματισμό της Αριστεράς, διατηρώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου.