ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Γιατί δεν παίρνουν διερευνητική εντολή Κουτσούμπας και Βελόπουλος

Εκλογές 2023: Γιατί δεν παίρνουν διερευνητική εντολή Κουτσούμπας και Βελόπουλος
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Εκλογές 2023: Με την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Νίκο Ανδρουλάκη έκλεισε η διαδικασία και η χώρα οδεύει σε δεύτερες κάλπες.

Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη δεν αξιοποίησαν τη διερευνητική εντολή, και έτσι την παρέδωσαν πίσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η απορία που εκφράζουν αρκετοί πολίτες, είναι γιατί δεν πήραν διερευνητική εντολή και οι αρχηγοί των άλλων δύο κομμάτων που συγκέντρωσαν ποσοστό ικανό να τους δώσει κοινοβουλευτική δύναμη.

Γιατί, με λίγα λόγια, δεν προσέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ως γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κυριάκος Βελόπουλος, αρχηγός της Ελληνικής Λύσης.

Η απάντηση δόθηκε από την Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ η οποία μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Attica.

«Διερευνητική εντολή λαμβάνουν μόνο τα τρία πρώτα κόμματα, και το τέταρτο μόνο αν έχει τον ίδιο σχηματισμό εδρών με το τρίτο. Τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση από κόμμα που δεν έχει λάβει διερευνητική εντολή, στη συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», εξήγησε η κ. Καμτσίδου.

Η συνάντηση αυτή θα διεξαχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Τετάρτης (24/5), στις 11:00, όπως ενημέρωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης οποιασδήποτε μορφής έχει αποκλειστεί, η συνάντηση θα γίνει θεσμικά και από εκεί και πέρα η ΠτΔ θα αναλάβει να φέρει σε πέρας όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα.