ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Η ποινή για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν

Εκλογές 2023
In Time

Εκλογές 2023: Συνεχίζεται η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Όσοι αποφασίσουν να μην ψηφίσουν σήμερα θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες σύμφωνα με τον νόμο

Οι κάλπες έχουν ανοίξει και οι πολίτες καταφθάνουν μαζικά στα εκλογικά τμήματα και να ψηφίζουν τον υποψήφιο και το κόμμα που θέλουν να δουν στη Βουλή για την επόμενη τετραετία.

Ωστόσο υπάρχουν και πολίτες που δεν θέλουν να πάνε να ψηφίσουν με αποτέλεσμα να πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Αναλυτικά το ΦΕΚ:

«Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες έλληνες και ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012 (Α’ 57) για την εφαρμογή των ανωτέρω η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.»