ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αμερικανική πρεσβεία γιόρτασε την Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία γιόρτασε την Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Γιώργος Τσούνης: Δεν μπορούμε να είμαστε "κράτη θεατές", δέσμευση για μια ελεύθερη Ουκρανία.

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και με ηχηρά μηνύματα, από τον Αμερικανό πρέσβη Γιώργο Τσούνη, για τη στήριξη της Ουκρανίας, εορτάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία η Εθνική Επέτειος των ΗΠΑ της 4ης Ιουλίου, παρουσία μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων.

Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρέσβης με τη σύζυγό του υποδέχθηκαν τους υψηλούς προσκεκλημένους τους, καλωσορίζοντάς τους στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας για να συνεορτάσουν μαζί τους στη δεξίωση που παρέθεσαν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πριν από 247 χρόνια, οι ιδρυτές μας οραματίστηκαν μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική, βασισμένη σε αξίες και αρχές που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα» τόνισε ο Γιώργος Τσούνης ξεκινώντας τον χαιρετισμό του.

Κάνοντας πρόποση με ποτήρι γεμάτο μολδαβικό κρασί με το «Χαρμάνι Ελευθερίας» (Freedom Blend), μία σύμμειξη τριών ποικιλιών από Μολδαβία, Ουκρανία και Γεωργία, που του δώρισε η πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα, τόνισε πως η συνεχής υποστήριξη και οι κοινές προσπάθειες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι «οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία -που εκπροσωπούνται εδώ από τον σπουδαίο φίλο μου, τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο- θα μπορέσουν σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα ελεύθερη, ολοκληρωμένη και αναμφισβήτητα ουκρανική».

Υπενθύμισε πως από το 1947 έως το 1953 οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ευρώπη 14,3 δισ. δολάρια, με 2,2 δισ. δολάρια να πάνε στην Ελλάδα, τρεις φορές περισσότερα του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας την εποχή εκείνη.

Στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης της Ουκρανίας, διαμήνυσε: «Δεν μπορούμε να το βάλουμε κάτω, δεν θα κάτσουμε στην ασφάλεια των σπιτιών μας και να μιλάμε για αλληλεγγύη». Οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αγωνίζονται και πεθαίνουν για αυτές τις αρχές που αγαπάμε». Με σαφήνεια υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να είμαστε κράτη θεατές, δεν μπορούμε να σιωπούμε καθώς μια χώρα προσπαθεί να επανασχεδιάσει τα σύνορα μιας άλλης με τη βία». Γι' αυτό, απηύθυνε έκκληση να δεσμευτούν οι χώρες για την ειρήνη και την ελευθερία σε μια Ουκρανία που όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα ευημερήσει. «Ας κάνουμε λοιπόν πρόποση προς τιμήν τους, στην ελευθερία, τη δημοκρατία και την αγάπη. Το έργο συνεχίζεται, ο σκοπός διαρκεί» τόνισε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα και εκμυστηρεύτηκε: «Ο καλός μου φίλος Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Μου υπενθύμισε ότι ο καθένας από εμάς, στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μια ιερή, συνεχή υποχρέωση να προστατεύει τις δημοκρατικές αξίες που τόσο αγαπάμε».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ισότιμης εκπροσώπησης κάθε φύλου στην εξουσία και στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. «Πιστεύω ότι όταν θα γραφτεί η ιστορία αυτού του αιώνα, δεν θα είναι ο αιώνας των απολυταρχών, του διαδικτύου ή του COVID. Θα είναι ο αιώνας των γυναικών» υπογράμμισε.

Εξίσου, εξέφρασε την ελπίδα πως όσοι αναζητήσουν καλύτερη ζωή να μπορέσουν να την ξαναχτίσουν σε χώρες ελεύθερες, ασφαλείς και με πλήθος ευκαιριών. Ειδική αναφορά έκανε στα αδέρφια Αντετοκούνμπο, λέγοντας πως είναι λαμπρό παράδειγμα τι μπορεί να συμβεί όταν δοθούν ευκαιρίες.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αναφέρθηκε στους γονείς του που μετανάστευσαν από την Ελλάδα μόνο με την ελπίδα και τα γερά θεμέλια των ελληνικών αξιών, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Σχεδίου Μάρσαλ. «Μπορεί οι γονείς μου να μην είχαν επιβιώσει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν δεν υπήρχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Σχέδιο Μάρσαλ, μέσω του οποίου ο αμερικανικός λαός έστειλε στην Ελλάδα πάνω από έξι εκατ. τόνους τροφίμων και προμηθειών. Σύμφωνα με τα λόγια του Τζορτζ Μάρσαλ (το άγαλμα του οποίου κοσμεί την πρόσοψη της πρεσβείας), ο αμερικανικός λαός "ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ενός γενναίου συμμάχου που υπέφερε πολύ, στον οποίο αυτή η αμερικανική δημοκρατία οφείλει τόσα πολλά..."» σημείωσε.

Με αφορμή την αναφορά αυτή, επισήμανε πως υπάρχουν 110 εκατ. εκτοπισμένοι άνθρωποι στον κόσμο σήμερα και προσέθεσε ότι όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, θέλουν να έρθουν στις δημοκρατίες. «Δεν είναι μόνο λόγω της ελευθερίας που παρέχουν οι δημοκρατίες. Είναι επειδή οι δημοκρατίες προσφέρουν καλύτερη, πλουσιότερη και ασφαλέστερη ζωή. Δεν βλέπουμε ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταναστεύσουν στη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα ή το Ιράν. Το Ιράν δεν έχει μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημοκρατίες όπως η δική μας, από την άλλη πλευρά, είναι ένας φάρος, ένας φάρος στην ακτή. Η δημοκρατία λειτουργεί μόνο όταν λειτουργεί για όλους. Όταν λέω για όλους, εννοώ τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων» ανέφερε. Όταν λέει όλοι, συνέχισε, εννοεί την υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες, τα οποία λαχταρούν την ακαδημαϊκή αυστηρότητα, τον αθλητισμό, τη φιλία και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενταξιακή εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε την προτροπή, να επιλέξουμε την αγάπη, όχι το μίσος, την ελευθερία, όχι την τυραννία, την ενότητα, όχι τη διαίρεση, όλους και όχι τους λίγους.

Μάλιστα, επικαλούμενος την Αμάντα Γκόρμαν (τη νεανική ποιήτρια των Ηνωμένων Πολιτειών), είπε πως υπάρχει πάντα φως, αν είμαστε αρκετά γενναίοι για να το δούμε.

Κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρέσβης έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Γιώργος Κώτσηρας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών ξένων χωρών στην Ελλάδα, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, καθώς και πλήθος πρώην υπουργών.

Εκτιμάται πως η προσέλευση των προσκεκλημένων ξεπέρασε τα 1.500 άτομα, αποτελώντας συμμετοχή-ρεκόρ στα χρονικά των δεξιώσεων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για την Εθνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Δημήτρης Μάνωλης

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ